НОВИНИ

Какво съдържа прословутият чл. 50 от Лисабонския договор

Брекзитът започна със задействането на член 50 от Лисабонския договор. Какво всъщност пише в него и защо текстът се оказа ключов в целия безпрецедентен процес на напускане на Европейския съюз - разказва Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:13, 30.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

260 думи, подредени в пет точки - точно толкова съдържа ключовият текст, който в първото си изречение допуска възможността страна членка на ЕС да напусне организацията. По ирония на съдбата човекът, формулирал този член, е лорд Джон Кер, британски дипломат от кариерата. Не изпитвам вина, че създадох механизма, но съм много тъжен, че именно Обединеното кралство се възползва от него - каза лорд Кер в интервю за сайта "Политико". Чл. 50 не е необратим, обяснява авторът му. В последната точка на чл. 50 се казва, че ако страната пожелала да се оттегли от съюза, реши отново да се присъедини, молбата ѝ ще бъде разгледана съобразно предходния чл. 49.

Ако по време на посочения в закона срок от 2 години на преговори страната промени решението си, тя може да остане член на Европейския съюз. Лорд Кер обаче не вижда как политическата ситуация на Острова би позволила подобен обратен завой.

;

Премиерът Тереза Мей вече ясно заяви - "Няма възможност за връщане назад".

От Брюксел също дадоха сигнал, че не желаят уведомлението за напускане да бъде използвано като лост за влияние върху преговорите и получаване на по-благоприятни условия от страна на Лондон.

Чл. 50 влиза в Лисабонския договор от 2009 г. като нов текст, написан при разработването на проекта за Европейска конституция - идея, която отпада след като е отхвърлена на референдуми в Холандия и Франция. Тогава хипотезата да бъде задействан изглежда пренебрежимо малка. Ключовото изречение, което ще е от голямо значение при предстоящите преговори, според лорд Кер е във втората точка и в него се казва, че договарянето на споразумението за напускане трябва да стане с оглед на бъдещите отношения между съюза и страната. Петте точки юридически текст оставят на политиците много възможности да ги използват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели
Мая Манолова предлага мерки срещу некоректните работодатели
Антон Кутев: БСП няма да влезе в компромиси, ще сме коректив
Антон Кутев: БСП няма да влезе в компромиси, ще сме коректив