НОВИНИ

Какво се договориха Ердоган, Путин, Меркел и Макрон за Сирия

Съдбата на Сирия се обсъждаше днес в Истанбул. Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха политическо решение на сирийската криза. След разговори в двореца Вахдетин, те призоваха преди края на годината да бъде създадена Конституционна комисия в Сирия.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
22:42, 27.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Съдбата на сирийския президент продължава да разделя участниците в истанбулската среща, но и четиримата лидери са единодушни, че дългосрочната стабилност на Сирия може да бъде постигната само чрез мирни и дипломатически средства. На общата пресконференция те заявиха, че бъдещото на Сирия трябва да бъде решено от сирийците и то не само тези, които са в страната, но и бежанците.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Обсъдихме и връщането на сирийските бежанци обратно в страната им. Постигнахме консенсус, че това трябва да стане на доброволен принцип и трябва да бъде координирано с ООН.
;

В заключителната декларация четиримата лидери призоваха за осигуряване на достъп на хуманитарните организации до Сирия. Ердоган, Меркел, Макрон и Путин се обявиха и за запазване на примирието в сирийската провинция Идлиб - последния бастион на бунтовниците. През септември Турция и Русия се договориха там да бъде създадена демилитаризирана зона. Но през последните дни от района идват информации за престрелки.

За първи път форум за Сирия се проведе в този формат. Предложението за срещата беше на турския президент. Той събра лидерите на Русия, Франция и Германия в двореца на последния султан на Османската империя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години Музей за история на радиото
20 години Музей за история на радиото
Кубрат Пулев се изправя срещу Хюи Фюри на българска земя
Кубрат Пулев се изправя срещу Хюи Фюри на българска земя