НОВИНИ

Какво се случва с концесията на летище „Пловдив“?

Все още няма избрана фирма, която да стопанисва летище „Пловдив“ за следващите години. Процедурата по отдаване на концесията на аеропорта не е приключила, но изненадващо община Пловдив поиска от държавата да й прехвърли безвъзмездно собствеността на летището. Концесията беше спечелена от китайския гигант „Хайнан Груп“, но впоследствие той се отказа да подпише договор за концесия. Министерството на транспорта трябва да обяви дали втората класирана оферта на "Консорциум Летище Пловдив" ще спечели конкурса.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:18, 03.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На 2 август тази година общинският съвет на Пловдив реши местната управа да поиска от държавата да стане собственик на летището. Кметът Иван Тотев обясни намерението, с това че общината има по-различно виждане за развитие на аеропорта.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: До настоящия момент държавата, въпреки всичките опити на Министерството на транспорта, през различните години различните управленски екипи, които бяха там не удовлетворяват нашето желание за развитие на летище „Пловдив“.

Тепърва общината ще изготвя стратегии и планове за бъдещето на аеропорта. На фокус ще е развитието на пътническия терминал. Местната управа ще може да покрие и загубите на летището.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Загуба към настоящия момент, която има в размер на 1 милион лева на фона на бюджета на Пловдив, който е над 350 милиона лева не смятам, че е нещо притеснително от гледна точка на това, че ние не би трябвало да търпим такава загуба.

В същото време концесионната процедура за аеропорта все още не е приключила. Вторият класирал се кандидат – местният „Консорциум Летище Пловдив“ не е поканен да подпише договора, както е по закон.

инж. Владимир Зайков, представител на консорциум – кандидат за концесията на летище „Пловдив“: Това летище не може да работи и да продължава да съществува по начина, по който работи сега. Тук са необходими инвестиции, за да го има изобщо това летище, а пък, за да се развива и да върви напред още повече. Ние планираме инвестиции в размер на 173 милиона.

Намерението за стопанисване на летището е изпратено до транспортното министерство като скоро се чака тяхното решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка
Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка
22 болници подписаха договори за дарение на апаратура от Българската Коледа
22 болници подписаха договори за дарение на апаратура от "Българската Коледа"