НОВИНИ

Какво се случва с тютюневите складове в Пловдив?

Развитие на разследването за опожарените тютюневи складове в Пловдив. Прокуратурата е образувала досъдебно производство и срещу общинската администрация. Следствието ще провери дали служители не са допуснали нарушения, заради които се е стигнало до инцидента. Новината дойде след заседание на Окръжния съд, на което Любимир Данчев обжалва наказанието си. Бездомникът беше осъден на 4-години затвор заради палежа.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
18:45, 07.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Техническата експертиза трябва да даде отговор дали ще има още обвинени за пожара, след който се стигна до разрушаване на Тютюневите складове. Резултатът трябва да е ясен до Нова година, а дотогава прокуратурата отказва да посочи конкретни имена.

Костадин Паскалев - прокурор: Складовете са оставени да се намират в едно такова състояние, в което са можели да влизат външни лица вътре и да се стигне до пожар. Всички говорите за инвестиционни намерения. Да видим какви инвестиционни намерения, безспорно има такива и дали във връзка със съответните инвестиционни намерения длъжностните лица са допуснали някакви нарушения.

Днес обвинението настоя за потвърждаване на присъдата на единственият осъден за разрушаването на емблематичните сгради в Пловдив. Отстъпка беше направена само за поисканата промяна на режима за изтърпяване на четирите години затвор - от строг в общ.

Костадин Паскалев, прокурор: Как да бъде намалена присъдата? Пловдив вече не е същият след този пожар.
Любомир Данчев: Невинен съм и това се знае.

А в момента Националният институт за недвижимо културно наследство и община Пловдив изработват нови правила за зоната, където са Тютюневите складове.Собствениците също са внесли проект за възстановяване.

Kрасимир Тодоров, и.д. директор на НИНКН: Има проекти, които са внесени за фасадна реставрация, за укрепване.
- Има ли опасност обаче и там една сутрин да се събудим и да се види, че статутът е премахнат?
- Не, няма опасност.

Определяне на нова зона, свързана с индустриалното наследство e една от предвидените промени. Част от сградите ще бъдат с нов статут, а други - предложени за паметници на културата. И докато очакваме да видим каква ще бъде тяхната съдба, очакваме и съдебното решение за съдбата на единствения засега виновник. Съдът трябва да се произнесе до месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът в месокомбината във Велико Търново
Потушен е пожарът в месокомбината във Велико Търново
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация