НОВИНИ

Какво ще последва от ограничаването на обезщетението за безработица?

Ограничаване на обезщетенията за безработица. На това обръщаме внимание сега. Заради промяна, заложена в проектобюджета на НОИ за догодина, всъщност по-малко хора ще могат да се възползват от обезщетенията, когато останат без работа. Според експерти най-ощетените ще са хората на сезонна заетост. Какво налага ограничаването на обезщетенията в период с ниска безработица?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:02, 20.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Предвидената промяна предстои да бъде обсъдена, но ако се приеме, догодина ще получаваме по-трудно обезщетения за безработица, защото се променя условието за достъп до обезщетението. Ако до момента всеки можеше да отиде до Бюрото по труда и срещу девет месеца от последните 15 да получи обезщетение за безработица, от догодина промяната е да сте работили минимум 12 месеца от последните 18, за да получите обезщетението.

Целта е пестенето на средства, защото в НОИ такива липсват. Така ще се спестят 63 млн. лв., но ощетени ще са сезонните работници, например, защото трудно ще придобият нужния стаж от 12 месеца.

Първите три дни от болничните се плащат от работодателите на 70%. Новото предложение е от догодина да се плащат 50%, което ще ощети онези, които си плащат осигуровките. Синдикати и работодатели са против.

;

Проблемът идва от контрола, защото има злоупотреба с фалшиви болнични.

;
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Над 500 милиона лева се плащат от бюджета на ДОО всяка година за временна неработоспособност. На всички ни е ясно, че има сериозни злоупотреби. Предложението, което е направнено и което ще бъде обсъждано, не се знае дали окончателно ще остане в бюджета на ДОО за следващата година има за цел да ограничи тези злоупотреби и да ограничи мотивацията на хора, които реално не са болни, но съответно търсят този болничен.
;

Ще се обсъжда увеличаването на детските надбавки, закщото размерът им е нисък. Вдига се и подоходният критерий за член на семейството. Хора с доходи между 400 и 500 лв. ще получават надбавките, но с намален размер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява фондация, финансирала ДОСТ
Прокуратурата проверява фондация, финансирала ДОСТ
Засадиха нови 70 дръвчета в пловдивския парк Лаута
Засадиха нови 70 дръвчета в пловдивския парк "Лаута"