НОВИНИ

Какво ще представлява координационният център на НАТО във Варна?

Военноморският център на НАТО във Варна ще има аналитични и информационни функции, съобщи министърът на отбраната Красимир Карачаканов за БНТ. Центърът няма да е база и ще координира действията и военноморските учения на съюзниците в Черно море. Подобни командни центрове Алиансът създава по целия Югоизточен фланг след събитията в Крим от 2014 г. Какво точно ще има във Варна - вижте повече в репортажа на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:34, 27.11.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Военноморският координационен център на НАТО ще е в Пункта за базиране във Варна. Ще събира и анализира информация за съюзниците и ще координира ученията им.

Красимир Каракачанов, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната. Ние го искаме, но в конкуренция, от една страна, с Румъния, от друга страна - с Турция. И този център, пак подчертавам, не представлява изграждането на някаква ВМС база и струпване на някакво допълнително оръжие.

Координационният център във Варна ще мине на подчинение на Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната (08-11.2014 г.): Ще бъдат координирани дейностите по Адаптираното предно разполагане на силите на НАТО във връзка с решенията от 2014 г., тъй като има засилена военноморска активност и от страна на Русия, и от страна на НАТО, и на двустранна основа. Това ще позволи да бъде намален рискът от инциденти и в същото време да бъде повишена степента на осведоменост и на защита на нашите интереси в Черно море.

След събитията в Крим от 2014 г. НАТО започна най-голямото подсилване на колективната отбрана след края на Студената война с акцент - Източния фланг.

През 2016 г. беше създадено Засиленото предно присъствие с четири батальонни бойни групи в Балтийските републики и Полша.

НАТО създаде и Адаптираното предно присъствие - втора, паралелна инициатива - в Румъния, България и Турция.

Адаптираното предно присъствие означава: създаване на многонационална бригада от 5000 души в Румъния и повече кораби и учения на НАТО в Черно море под командата на Многонационалната дивизия "Югоизток" с участието на Украйна и Грузия. Целта: да се засили отбранителната и сдържаща позиция на НАТО по югоизточния фланг.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО - Черноморският регион е важен за НАТО. Имаме три крайбрежни страни там: Румъния, България и Турция и две партньорски: Грузия и Украйна. НАТО увеличи присъствието си в Черно море през последните няколко години. През април приехме пакет от мерки за Черно море: повече учения и обмен на информация.

В България вече има Оперативен център за морски суверенитет, който е част от Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница "Екран", но той е двустранен по линия със САЩ.

Военноморският във Варна ще е по линия на НАТО. Съюзнически кораби на на черноморски държави не могат да присъстват повече от 21 дни в Черно море заради Конвенцията от Монтрьо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишават  се данъците за нискоекологичните и мощните коли в София
Повишават се данъците за нискоекологичните и мощните коли в София
От нашите пратеници: Правят нови палатки за бедстващите в Тумане
От нашите пратеници: Правят нови палатки за бедстващите в Тумане