НОВИНИ

Какво ще вземе София от опита на Виена?

София включва и текстилните отпадъци към системата за разделно събиране и се стреми към по-малко от 10% депонирани отпадъци. Първенец в това отношение е Виена, където целият боклук се оползотворява. За да вземе добрия опит директно от тях, кметът на София посети австрийската столица. Кои са най-успешните практики за управлението на отпадъци в най-добрия град за живеене в света и кои от тях ще бъдат пренесени в София разказва Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:52, 21.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Във Виена са достигнали до извода, че само разделното събиране на отпадъци не е най-доброто решение за боклуците, затова каквото остане се изгаря.

Австрийската столица рециклира над 60% от боклука, имат 400 000 контейнера за разделно събиране. Според експертите, двата процеса не си противоречат, а се допълват.

Херман Колер, маркетинг директор, управление на отпадъците във Виена: Това, което правим, е разбира се разделно събиране на боклука и само тази част, която не може да се рециклира, отива в един от трите ни инсенератора.
;

Шпиталау или инсенераторът на Хундертвасер е разположен в жилищен квартал, в непосредствена близост до центъра на Виена.

След голям пожар преди почти 30 години прочутият австрийски архитект Фриденсрайх Хундертвасер превръща сградата в истинско произведение на изкуството, което преработва годишно около 250 000 тона битов отпадък и произвежда 40 ГВтч ток.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Виена е постигнала благодарение на тези инсталации, на цялата система за отпадъци е постигнала нулево депониране, това е най-важното, това са изискванията, за да може да не замърсяваме околната среда.
;

Всеки в реално време онлайн може да следи показателите на въздуха в районите на инсталациите.

В Пфафенау изгарянето става по екологичен начин и така се произвежда електричество и топлинна енергия за виенските домакинства.

Става дума за 370 хиляди, което е почти половината от всички домакинства в града. Инсталацията, която ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София ще топли с парно от боклук около 40 000 семейства. Емисиите на фини прахови частици ще намалеят с почти 10%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение в германската провинция Долна Саксония заради пожари
Бедствено положение в германската провинция Долна Саксония заради пожари
Фестивал на киселото мляко се проведе за четвърта поредна година в Момчиловци
Фестивал на киселото мляко се проведе за четвърта поредна година в Момчиловци