COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Какво трябва да знаем преди матурите?

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература във вторник следващата седмица, а с 10 000 по-малко - на втората матура по предмет по избор. От просветното министерство съобщиха, че са взели всички мерки срещу преписване и нарушаване на правилата. За трета поредна година година матурите са провеждат на модули, а за първа от доста време насам ще са отделно от изпитите след 7-ми клас.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:32, 16.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
Животът

Матурата по български език и литература ще е на 21 май. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи четири астрономически часа.

За да няма преписване, матурата по български е от три модула - първият е от 60 минути, вторият- също, а третият или писането на съчинение или есе- от 120 минути.

Квесторите за този изпит ще са 10 500. Ще има и в стаите, и в коридорите. Министерството е осигурило и видеонаблюдение във всички над 4000 зали. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка, а в стаите ще стоят на точно определените за тях места.Трябва да пишат с черна химикалка.

Вторият изпит по предмет по избор ще е на 23 май, също от 8 часа. 

При изпитите по чужд език и обществени науки модулите ще са три, както при матурата по български. При природните науки ще са два- съответно от 90 и 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доц. Мангъров: Отварянето на детските градини е правилна стъпка
Доц. Мангъров: Отварянето на детските градини е правилна стъпка
Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години
Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години