НОВИНИ

Какъвто Брекзит си направиш, друг не може да ти го направи

Продължилата години антиевропейска реторика на британски политици доведе до там, че вече изглежда е въпрос на време Великобритания да излезе от Европейския съюз. Това, което хора като председателя на ЮКИП Найджъл Фарадж и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън искаха, сега е възможно. Те обаче изглеждат стъписани от тази възможност и започнаха да дават заден ход.

Владислав Велев
от Владислав Велев
14:22, 26.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Истории
какъвто брекзит направиш друг направи

Както настояваха Великобритания бързо да стане “независима” от “бюрократите в Брюксел”, така сега започнаха да протакат. Оказа се, че процедурата за изключване от Европейския съюз ще започне едва през октомври, когато на власт дойде нов премиер, или по-късно.

В същото време останалите страни от Европейския съюз се почувстваха обидени и вкупом обявиха, че процедурата трябва да започне веднага. Изглежда им е омръзнало от изключенията, които непрекъснато правеха на Лондон - за неучастие в еврото, за неучастие в Шенген, за неучастие в други единни проекти.

Часовете след референдума донесоха шок и ужас и за двата лагера - и за тези, които са за оставане, и за тези, които са за напускане. Поддръжниците на оставането - почти половината от гласувалите - са недоволни. Поддръжниците на излизането изглежда не знаят какво следва. Започнаха да се задават чисто практически въпроси, например: Ще ми трябва ли нов паспорт? Ще има ли визи за европейските страни? Ще поскъпнат ли европейските стоки, внасяни във Великобритания? Ще плащаме ли повече за роуминг, когато пътуваме в Европейския съюз?

Тези въпроси скоро няма да получат отговор, защото всичко ще зависи от това какво споразумение за “съвместно съжителство” ще постигнат в бъдеще Лондон и Брюксел.

Отрезвяването във Великобритания изглежда започна и петицията за нов референдум, която събра за 24 часа два милиона подписа. Ако в бъдеще има ново допитване, резултатите може да бъдат противоположни. През това време би трябвало да е започнал процесът на излизане от Европейския съюз, въпреки че явно някои хора не са знаели за какво точно гласуват. Но дали са знаели или не и дали съжаляват или не няма значение - резултатът от референдума е валиден и вече е късно да се съжалява за направения избор.

В този случай за евентуалните проблеми, които Великобритания ще има, вече няма да е виновен Брюксел - каквото си направиш сам, друг не може да ти го направи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Географската информационна система на АПИ е отличена с престижна награда
Географската информационна система на АПИ е отличена с престижна награда
Гудни Йоханесон е новият президент на Исландия
Гудни Йоханесон е новият президент на Исландия