НОВИНИ

Калфин: Пътят на Македония към НАТО е важен заради стабилността на Балканите

Уреждането на отношенията между Гърция и Македония отвори пътя към повече стабилност. От наш интерес е да сме заобиколени от страни, които са ни съюзници. Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 06.02.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Македония като част от Югоизточна Европа е част от много силен натиск от политически и геополитически интереси. Влизането на Македония в НАТО означава, че страната ще е част от настъпващи трансформации, коментира Калфин. От 2014 г. делът на финансиране на САЩ в НАТО е по-малък. Комерсиализиране на интересите ще бъде една от причините НАТО да се трансформират все повече гласове в Европа за собствена отбрана. Бившият министър сподели, че НАТО е пакт, от който имат интерес всички европейски държави.

Според него след приемане на Македония в НАТО, логична стъпка е да се започне процес по присъединяване към Европейския съюз. В интерес на България е процедурата да се задейства по-бързо. В порядъка на 7-8 години би бил един добър резултат, допълни той.

На предстоящите евроизбори партия АБВ може да участва самостоятелно, в коалиция и като част от по-широк ляв формат. Калфин коментира, че е най-логично да се потърси широка коалиция като в рамките на седмица ще се разбере решението.

По думите му за 12-13 години членство в ЕС България е постигнала много по-малко, отколкото е трябвало. Ние искаме свободно движение в ЕС, но не и емиграцията от България.

Ивайло Калфин: Искаме отворената икономика, но не и част от европейската с евтина работна ръка. Трябва да се говори как ще променим българската икономика, да направим свободното движение, което не е емиграция.

По повод Българското европредседателство Ивайло Калфин заяви, че не можем да си преписваме заслуги за подписването на Преспанския договор между Македония и Гърция.

Калфин коментира и позицията на АБВ относно ситуацията във Венецуела. Според него Хуан Гуайдо не бива да бъде признат за президент на южноамериканската държава.

"Венецуела е много далече от България. Факт е, че има огромни проблеми, дори американският президент заяви, че САЩ могат да използват военна сила, но България не трябва да се замесва в спора, каза бившият министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаби земетресения по Черноморието
Слаби земетресения по Черноморието
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрални предложения
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрални предложения