НОВИНИ

Калифорния остава в плен на горските пожари

Калифорния остава в плен на унищожителните горски пожари, които бушуват вече пети ден. Броят на загиналите до момента е 31 души, повече от 220 са в неизвестност. Стихията изпепели и домовете на редица холивудски знаменитости.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:40, 12.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Пети ден огнената стихия унищожава всичко по пътя си в Калифорния. Изпепелени са над 130 хиляди хектара гори. Най-малко 250 хиляди души са евакуирани. Мащабът на бедствието надмина досегашния най-смъртоносен пожар в щата - през 1933-а година. Властите съобщават, че са овладели само между 10 и 25% от огъня.

В гасенето са се включили 8000 пожарникари, близо 70% от тях са доброволци. По принцип щатните огнеборци в Америка са до 30 процента от екипите. Губернаторът на Калифорния призова президента Тръмп да обяви извънредно положение в щата и го осъди за критиките му, че лошо стопанисване на горите, е в основата на бедствието.

Джери Браун, губернатор на Калифорния: Не знаем какво е причинило пожарите, но със сигурност не става дума за лошо поддържане на горския фонд. В момента тук е настанала голяма суша и духат силни ветрове. Вероятно трябва да свикваме с мисълта, че подобни природни бедствия ще продължат.

Близо 10 хиляди домове са унищожени, а мародери грабят изоставените къщи. От градчето Парадайс - някогашен калифорнийски рай, сега са останали едва 10% от сградите. Там обаче имаше и лъч надежда - котка, намерена невредима сред останките от къща. Бедствието засегна и холивудски знаменитости.

Ким Кардашиян, риалити звезда: Това е много тежка седмица за всички нас, чиито домове са засегнати. Сърцето ми се къса и искрено съжалявам за всички загинали и за всички, които останаха без покрив над главите си.

Актьорът Мартин Шийн временно беше в неизвестност, но се оказа невредим. Друга звезда - Джерард Бътлър публикува в Туитър снимка на опожарената си къща в Малибу и изказа благодарност към всички пожарникари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ДБГ определиха протестите в страната като справедливи
От ДБГ определиха протестите в страната като справедливи
Парламентарна комисия прие всички поправки в конституцията на Македония
Парламентарна комисия прие всички поправки в конституцията на Македония