НОВИНИ

​Калифорния продължава да се бори с пожарите

Калифорния продължава да се бори с пожарите. В няколко района в щата е обявен извънреден червен код за опасно време. Според местни медии - ситуацията е безпрецедентна.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:18, 30.10.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Очаква се поривите на вятъра в засегнатите места да достигнат 128 км/ч. Опасенията са, че това ще разнесе искри и жарава и ще подпали нови огнища. Повече от седмица американският щат се бори с огнената стихия. 1 100 пожарникари и стотици единици техника се опитват да овладеят пламъците. Последните огнища пряко застрашават около 10 хиляди жилищни и офис сгради. Хиляди вече са напуснали домовете си. Пожарите засегнаха и именията на популярни личности от света на киното и спорта. Губернаторът на Калифорния се възползва от хубавото време и обиколи част от засегнатите райони край Лос Анджелис.

Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния: Говорим за голямо предизвикателство. В 43 окръга в щата Калифорния има обявен червен код за опасност, духат рекордни или близки до рекордните ветрове. Това е отразено в декларацията за извънредно положение, която беше издадена 48 часа по-рано.

Превантивното спиране на тока на места продължава. Според последните данни пожарникарите са успели да овладеят около 15% от огнищата. Горските пожари през това време на година не са рядкост в Калифорния. Но тази година явлението, известно като Санта Ана, е особено мощно и непредсказуемо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължението на Игра на тронове получи зелена светлина
Продължението на "Игра на тронове" получи зелена светлина
Започва работа Сирийският конституционен комитет
Започва работа Сирийският конституционен комитет