НОВИНИ

Калин Георгиев: Политиците са длъжници на сектор "Сигурност"

Някои от исканията на полицаите са абсолютно справедливи. Хубавото е, че част от тях бяха незабавно разрешени. За служителите на МВР не бива парите да са най-важното и те непрекъснато го доказват. Ако гледаме статистиката - служителите в МВР са много, но ако питате кметовете по селата, са малко. Това заяви главният комисар от резерва Калин Георгиев в студиото на "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 07.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според него голяма част от европейските полицейски служби са маскирани под различна форма, което води по-малка бройка за статистиката. Ние подаваме всички служители с полицейски правомощия. В тази ситуация статистиката не е най-обективна, каза Георгиев.

Калин Георгиев: Има изключително добре подготвени хора, никой в МВР не може да бъде наречен чантаджия. Обидно е. Проблемът в системата е дълбоко вкоренен в историята на прехода, а всички политици са длъжници на целия сектор Сигурност. От 1997 г. до 2005 г. имаше стабилност. След 2005 г. с т.нар. "девоенизация" не беше намерен модел, който да я замени. С изваждането на ДАНС от МВР системата беше взривена. МВР остана без служба за криминално разузнаване. След това извадиха ГДБОБ, служба ДОТИ. На всеки 4 години системата се остъргва.

Реформа в МВР звучи перверзно, трябва да се спре с безсмислените реформи. Политиците трябва да се обединят около нещо, нека това да е сектор "Сигурност". България ще има все повече нужда от сигурност, каза Калин Георгиев.

По повод ескалацията на напрежението в Асеновград от изминалата седмица, Георгиев заяви, че политиците са реагирали адекватно, докато при случая "Катуница", когато той беше главен секретар на МВР, политиците са яхнали вълната на етническо напрежение, което е довело до тежките последици тогава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай стреля срещу протестиращи в Хамбург при самозащита
Полицай стреля срещу протестиращи в Хамбург при самозащита
 Мария Габриел: България има голям потенциал в цифровите технологии
Мария Габриел: България има голям потенциал в цифровите технологии