НОВИНИ

Калофер! Мъжкото хоро във водите на Тунджа!

Вижте тук Мъжкото хоро за Богоявление - цялото!Немонтирани кадри!

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:43, 06.01.2016
6720
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Традиционното мъжко хоро в Калофер на Богоявление започна със закъснение тази година. Причината - участници от други населени места нетърпеливо навлязоха в ледените води на Тунджа, което подразни местните и създаде напрежение. В Дупница пък заимстваха ритуала на калоферци, а в ефира на БНТ кметът на Калохфер Румен Стоянов заяви, че ще патентова обичая.

Никой в Калофер не си спомня как и кога точно е възникнала традицията на мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа. Тя се предава през вековете, още от времето на робството. След 1944-та ритуалът бил забранен от новата власт, но това не спирало хората. Опитите им да спазят обичая с ваденето на кръста, често завършвали в районното на Карлово.

Петрана Червенакова: "И на полицията, наказание за да могат да не хвърлят кръста и да не се практикува това нещо. Въпреки това, те си го хвърляха и пак си действаха."

Вярно кръстът бил направен от царевични кочани или медна купа. Но пък традицията са пазела. За да запазят жива традицията и да я предават на младите, тук не е важно кой ще хване кръста на Йордановден. Дава се на децата. Най-малкият смелчага, нагазил в Тунджа, тази година беше 4-годишният Недялко. Кръстът беше предаден на 9-годишния Димитър, който за трета година влезе в ледените води заедно със своя баща.

Димитър Диклиев: "Да сме живи и здрави и да няма болни вкъщи!"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата 2016 г
Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата 2016 г
Българските полярници на прага на базата в Антарктида
Българските полярници на прага на базата в Антарктида