COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Камарата на представителите ще гласува по отстраняването на Тръмп

Долната камара на американския Конгрес ще гласува импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Шест часа ще се водят дебатите - реши съдебната комисия. А часове преди вота Тръмп написа гневно писмо до председателя на Камарата на представителите - Нанси Пелоси.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 18.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Очакванията са двете обвинения срещу президента Доналд Тръмп - в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса, да получат зелена светлина в Долната камара, контролирана от демократите. Това ще сложи начало на същинския процес по отстраняването на Тръмп от длъжност.

Часове преди вота той за пореден път обяви, че става дума за лов на вещици.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Те знаят, че това е измислица, лов на вещи и продължава! Върви вече три години, и вероятно е започнало още преди да спечеля изборите!

А по-късно написа гневно писмо до председателя на Долната Камара Нанси Пелоси като я обвини, че е започнала война срещу американската демокрация.

В шестте страници Тръмп остро критикува демократите за процедурата по импийчмънт и пише, че това е незаконен опит за преврат. Пелоси отговори лаконично - това е абсурд, нямам думи, каза тя.

Анализатори определят писмото като "забележителна намеса" на президента, още повече след отказа на администрацията му да съдейства при разследването и да изпрати за изслушване пред конгресмените съветници на Тръмп. Общественото мнение е разделено относно импийчмънта, показват социологическите проучвания.

Въпреки това в десетки щати се проведоха демонстрации с искане за отстраняването на президента.

След Долната камара, решението за импийчмънт трябва да бъде одобрено от Сената. Това обаче е много малко вероятно, защото той се контролира от републиканците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев: Цената на билета за градския транспорт не е на дневен ред
Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев: Цената на билета за градския транспорт не е на дневен ред
Събитията на 2019: Хакерската атака срещу НАП
Събитията на 2019: Хакерската атака срещу НАП