COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Камбанарията на Мулдавския манастир е пред рухване

Камбанарията на манастира "Св. Петка Мулдавска" над Асеновград е пред рухване. Светинята от 1894 г. се нужда от спешен ремонт. Аварийното укрепване, направено преди години, вече не дава резултат.

от Николай Райшинов
12:28, 24.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сведенията за манастира над Асеновград датират още от 14-и век. В сегашния си вид обителта е от 19-и век. Камбанарията е в окаяно състояние. За да не се стига до инциденти, игуменията е поставила предпазни ленти.

Сестра Юлита, игумения на манастира: Започна, тъй като е стар зид с кал и камъни, да се сляга надолу. Камбанарията се е наклонила. Затова е много аварийно и спешно това, което трябва да се предприеме.

Надеждите са, че до лятото Дирекцията по вероизповеданията ще отпусне средства за спешния ремонт. Планът за него заедно с техническия паспорт за цялостната реставрация на манастира са почти готови и ще бъдат внесени и в националния институт за опазване на паметниците на културата.

Близо 10 години след опустошителния пожар в Мулдавския манастир източното крило е почти възстановено. Има обаче още доста довършителна работа.

Сестра Юлита, игумения на манастира: И северното крило трябва, и западното крило, вертикална планировка на двора. Много се надявам, че когато се изгради цялостно манастирът ще могат да идват тук деца на зелено училище, на часове по вероучение, по история, по родолюбие, поклонически групи с отци.

Междувременно от община Асеновград съобщиха, че ще изготвят проект и ще предвидят финансиране за асфалтирането на трикилометровия черен път, водещ до манастира.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Министър Захариева е на конференция за Западните Балкани в Солун
Министър Захариева е на конференция за Западните Балкани в Солун