НОВИНИ

Камбаните на Биг Бен замлъкват в следващите 3 години

Камбаните на емблематичната часовникова кула в Лондон - Биг Бен, спират да бият. Причината е започващата реставрация на камбаните, която ще продължи 3 години.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
22:01, 28.10.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още
камбаните биг бен замлъкват следващите години

Преди 160 години Биг Бен започва да отброява минутите. На всеки час се чува камбанния звън. Но дори и след тази дългогодишна служба на Големия Бен му трябва почивка. Тя ще продължи 3 години. Ваканцията е толкова дълга заради сложния механизъм на часовника. Той ще бъде разглобен на части. Всяка част ще бъде прегледана внимателно. Механизмът е изключително сложен.

Иън Уестуърт, механик: "Това са монети, които регулират часовника. Ако поставите една, часовникът ще избързва с две пети от секундата на всеки час. Ако махнете една, часовникът ще забави за същия период от време. Колкото и остарял да изглежда, ние ще се придържаме към този метод след реставрацията".

Механиците, които се занимават с часовника, решиха да започнат реставрацията заради влажността в кулата. Тя кара железните елементи да ръждясат. Моментът за ремонта е подходящ, тъй като всяко забавяне би довело до по-големи вреди за часовника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отхвърлиха кандидатурата на Русия за Съвета на ООН за човешките права
Отхвърлиха кандидатурата на Русия за Съвета на ООН за човешките права
Джунглата в Кале продължава да е в пламъци
"Джунглата" в Кале продължава да е в пламъци