НОВИНИ

Камил Домброва: Валякът на новия медиен закон тръгна. Това е само началото

Камил Домброва е полски журналист и до 08 януари 2016 изпълняваше длъжностите директор и главен редактор на радио "Йединка", една от програмите на общественото Полско Радио (Polskie Radio). В деня, когато Европейската комисия обяви, че започва проверка на Полша по повод спорните законодателни промени в страната, потърсихме коментара на г-н Домброва по горещите теми от медийната среда в Полша.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
19:49, 16.01.2016
Чете се за: 05:28 мин.
Истории
камил домброва валякът новия медиен закон тръгна началото

- Г-н Домброва, нека коментираме събитията от деня (б.а. 13.01.2015). Как намирате решението на Европейската комисия да инициира диалог с цел изготвяне на предварителна оценка, заради събитията в Полша?

- Мисля, че това е много важно решение от страна на Европейската комисия - че обръща внимание на това, което се случва в Полша по отношение на закона. Ние сме част от тази Комисия като членове на Европейския Съюз. И е добре, че ЕС се вглежда в законодателните промени, които стават в момента. Ситуацията с Конституционният съд, ситуацията с държавния aпарат, както и с обществените медии, буди сериозно безпокойство не само в Съюза, но и в други общности. Припомням, че четирите най-важни международни организации на журналистите в Европа* протестираха срещу новия Закон за обществените медии. Този нов закон нарушава европейските норми, нарушава основите на демокрацията – свободата на словото и плурализма. Така че в отговор на въпроса Ви – смятам, че е хубаво, че в Европейската комисия се случва този дебат, този разговор... че Европейската комисия се вглежда в събитията, които се случват в Полша.

- А какво според Вас ще се случи оттук нататък - смятате ли, че полското правителство е отворено за предложения диалог?
- Тук има два аспекта, защото от една страна – полското правителство трябва да е отворено за такъв диалог. От друга, знам че не е способно, не е готово, няма изгледи за такъв диалог. Ярослав Качински има много обсесии и една от тях са немците. Струва ми се, че това, което Ярослав Качински най-добре умее, е да протестира, да спори и да не се съгласява с ЕС. Не без причина той така добре си общува с Виктор Орбан. От друга страна, повтарям, Полша е член на ЕС и ние трябва да уважаваме европейските закони. Така че... това ще бъде един диалог, пълен с напрежение. Така ми се струва за в бъдеще. Ситуацията в Полша в момента е неясна, защото ако бъде приложен този чл. 7, този толкова важен член, най-важното последствие може да бъде да загубим гласа си в Европейския съвет.

- А изглежда ли ви това реално – възможността Полша да загуби гласа си?

Възможно е. Надявам се, да не се случи, но е възможно. В момента нашето правителство е поело един конфликтен курс, курс, който може да завърши като някаква авантюра с Европейската комисия. Днес стана една дискусия, която, разбира се, в момента полското правителство омаловажава. Твърдят, че това е стандартна процедура. Само че през последните 8 години въпроси от полското правосъдие не са били дискутирани от Европейската комисия, защото не е имало какво да се дискутира. Това означава, че нашите реформи и полската политика, вътрешна и външна, са се вмествали в стандартите на Европейската комисия. Днес Европейската комисия идентифицира някои несправедливости, а именно в Конституционния съд и обществените медии.

- Иска ми се да обсъдим именно медийната ситуация и по-конкретно - това, което се случи в радио „Йединка“. Моля, разкажете накратко как точно протестираше „Йединка“, до миналия петък (б.а. 08.01.2015).
- В 5ч. сутринта на 01.01.2016 започна специална ефирна акция, която искаше да насочи общественото внимание към възможните опасности пред свободата на словото и плурализма в обществените медии. Решихме на всеки кръгъл час да звучи химнът на Полша, "Мазурка" на Домбровски, и химнът на Европа – "Одата на радостта" на Бетовен. Просто за да насочим общественото внимание - и успяхме. Акцията имаше много широк ефект както в полските медии, така и в цяла Полша имаше разпалена дискусия. А също и в медии от Европейския съюз - разговарях с телевизии в Германия, Франция, Белгия, сега говоря и по Българската телевизия, и за радиото ви – "Хоризонт", дадох интервю на живо. Оказва се, че свободата на словото интересува всички европейци, че за нас е жизненоважна, защото е основа на демокрацията. Без свободни, независими, плуралистични обществени медии, не е възможно да има демокрация. Обърнах внимание, че акцията се посрещна с много добри реакции от слушателите. Получих хиляди имейли, с подкрепа, с благодарности, с молба да се държим! Само че нямаше промяна! Президентът подписа медийния закон. На 8 януари в радиото дойде новото управление, в 12ч., а в 15:30ч. аз вече бях освободен от поста на директор и главен редактор. В 16ч. акцията беше спряна. Но за мен е страхотно това, че полският народ всяка седмица излиза на улицата. Мнозина твърдяха, че медиите не са чак толкова важни за поляците, че хората няма да излязат на улицата. А през последната събота (б.а. 09.01.2015) десетки хиляди излязоха. Само във Варшава бяха над 20 хиляди, а освен там - в 20 от големите градове протестират "против" промените и "за" свободата на словото. Това е много важно - трябва да отбележим, че от 80-те години в Полша не е имало такива демонстрации. Тоест, правителството на Ярослав Качински вече, само за 2 месеца управление, си навлече обществено недоволство и протести. Това е знаменателно. Моля обърнете внимание, че в Унгария, чак след 2 години от управлението (на Виктор Орбан - б.а.) хората излязоха на улицата. В Полша – за 2 месеца, правителството на Качински, казвам на Качински, а не на Беата Шидло, премиерът, или на Президента Анджей Дуда, защото те само изпълняват политическата воля на председателя на „Право и справедливост“ (PiS). Това стана много, много бързо.

А този протест в ефира на радио „Йединка“ ли беше официалната причина за Вашето уволнение, или имаше друга (причина - б.а.)?
- Tова чух, да. Новият генерален директор, г-жа Барбара Станиславчик, ме попита това моя идея ли беше и дали поемам отговорността за тази акция. Отговорих, че като директор и главен редактор в радио „Йединка“ нося отговорност за всички дейности - програмни, финансови, маркетингови, рекламни, административни – за всички дейности. В отговор на това, тя ме попита дали тогава е моя вината за този протест. Отговорих, че не е моя вина, защото не виждам в това никаква вина и че това беше просто акция, която трябваше да обърне внимание на конкретните опасности, които носи със себе си този нов медиен закон. И тя отново попита – признавам ли се за отговорен за протеста, казах – да, да, отговорен съм, както за това действие, така и за всички други действия на радиото до момента, защото съм директор и главен редактор. В този момент, тричленното ръководство ми връчиха заповед за освобождаване от длъжността ми на директор. Все още съм служител на Полското Радио (Polskie Radio), без работни задължения, т.е. не ходя на работа, но още не ми е прекратен договора, само съм освободен от длъжност. А съм освободен от длъжност само за да спрат по най-бързия начин протестната акция, която бодеше очите на сегашното управление и обръщаше внимание на несправедливостите, случващи се в обществените медии.

- Това обаче не беше единственият протест в обществените медии. Каква беше като цяло реакцията на журналистите в тях по отношение на новия закон?
- Доста зле се прие това, доста тежко. Ако така лесно може да се уволняват директори, то просто си представете колко лесно ще могат да изхвърлят от работа журналисти. Това е залегнало в големия медиен закон, който може би ще влезе в сила през юни. На всички журналисти ще им бъдат прекратени договорите, а само някои, тези, които служат на властта, ще могат да работят. Това може да бъде сравнено само и единствено с комунизъм. Такава верификация на обществените медии имаше за последно през 1981 година, по време на военния режим, в онези най-мрачни времена. Така че атмосферата е доста тежка... Така че на въпроса как изглежда общата атмосфера - доста мрачна и потискаща, именно защото и преди всичко заради това, че журналистите си дават сметка: обществените медии - радио, телевизия, Полската печатна агенция, ще станат средства на пропагандата, инструмент на властта. Това няма да бъде повече журналистика. Няма да става дума за обективност, за това да гледаш в ръцете на властта, а за правителствена, а в този случай и партийна, пропаганда. Сами се сещате... колко общо има това с журналистиката. Наскоро един мой колега ми разказа как изглеждат обществените медии в Унгария – те напомнят за медиите от 50-те години на 20 век. Т.е. много комунистични! Медии, които пропагандират и хвалят партията. За 26 години демокрация ние свикнахме да имаме свободни медии. Това, което в момента прави PiS, e нещо нечувано.

- Четирима директори от Полската телевизия си отидоха. Има ли и други?
- Има и последвали уволнения в телевизията, на журналисти. Пиотр Крашко, шеф на най-важния дневен информационен сервиз в телевизията, беше уволнен. Има и други уволнени журналисти, репортери, продуценти, това през цялото време се случва... Тази машина, този валяк тепърва се задвижва. Това е само началото.

- А тези 4-ма директори, ако правилно разбирам, са напуснали сами, в знак на протест?
- Да. Те подадоха заедно на 31.12.2015 своите молби, именно в знак на протест, защото тогава беше подписан този закон от Президента и влезе в сила. Това беше символичен жест на тези директори. Аз избрах друг начин да обърна внимание на проблема, защото смятам, и не само аз, а много хора в Полша смятаме, че в обществените медии става нещо ужасно и трябва да реагираме.

- Полското общество е известно с това, че когато нещо се случва, Полша протестира - и протестира до край. Готови ли сте и сега за такива действия?
- Трудно е да се каже. Преди всичко, нека видим какво ще стане оттук нататък в Полша. Тези протести тепърва започнаха, това е само началото. Парламентарните избори тук бяха на 25 октомври, малко време мина от тогава. Не знам колко дълго правителството ще устои на тези протести, обикновено - дадени са му 4 години да управлява. Официално – след 4 години трябва да имаме нови парламентарни избори. Но според мен, ако страната ни се променя с такова темпо и по такъв начин, възможни са и предсрочни избори. Ако тези протести са толкова големи, и ако се разрастват, може да стигнем и до предсрочни избори, но това са само и изключително хипотези. Трудно ми е на 100% да кажа.

*Има се предвид "Репортери без граници", Международния журналистически съюз, Асоциацията на европейските журналисти и правозащитната организация "Комитет за защита на журналистите", които изпратиха позициите си до Съвета на Европа.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на снега в българските зимни курорти
Ден на снега в българските зимни курорти
В ареста остава таксиджията, намушкал клиент в столичен квартал
В ареста остава таксиджията, намушкал клиент в столичен квартал