НОВИНИ

Кампания, посветена на хормона на растежа, тръгва от Варна

От Варна започна първата кампания у нас, която трябва да открие проблеми с хормона на растежа при децата още от ранна възраст. Много често родителите пренебрегват първите симптоми, насочващи ги към рядкото заболяване и търсят помощ, когато вече е късно. Прегледите в навечерието на международната седмица на детския растеж ще помогнат за ранната диагностика.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Д. Овчаров
17:23, 18.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По проекта GROWINFORM ендокринолози правят оценка на децата на място. “Клиниката на колела” посети Разград, Русе и Шумен още преди официалния старт на кампанията. Специалистите от университетската болница “Света Марина” във Варна обобщиха резултатите.

д-р Росица Стойчева, детски ендокринолог в МБАЛ “Света Марина”- Варна:

“Преминали са 79 деца, от тях с отклонения в растежа бяха 21, от тях аз проследявам 6 и 15 са насочени и са преминали за оценка към Многопрофилна болница “Света Марина”.

Основни причини за късното откриване са липсата на медицинска помощ в по-малките населени места и заетостта на личните лекари.

д-р Веселин Бояджиев- детски ендокринолог в УМБАЛ “Света Марина” - Варна:

И това измерване на ръст и тегло за тях е допълнително бреме.”

Ранното поставяне на диагнозата е важно – след навършване на 17 години лечение не е възможно. За това от Община Варна са поели още един ангажимент.

д-р Росица Стойчева- детски ендокринолог в МБАЛ “Света Марина” - Варна:

“Сестри и лекари от училищата, ако дойдат на място, да бъдат обучени в правилното измерване, те ще бъдат освободени този ден от училището.”

На 20-и септември в болница “Света Марина” във Варна ще има Дни на отворените врати, на 21-ви прегледи ще има в Добрич. Родителите трябва да носят само амбулаторните карти за ръста и теглото на децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки пострадали при буря в Румъния
Десетки пострадали при буря в Румъния
Спасиха руски парапланерист, пострадал тежко при падане в района над Сопот
Спасиха руски парапланерист, пострадал тежко при падане в района над Сопот