Ученици от Благоевград и експерти от Регионалната здравна инспекция започнаха нестандартна кампания срещу тютюнопушенето. Идеята им е да покажат на младите хора не само вредите от пушенето, но и да ги провокират да помислят за алтернативи. От празни цигарени кутии ученици от детския парламент към Младежки дом създадоха макет на „цигарен град”. През следващия месец той ще бъде показан във всички училища в Благоевград.

Благоевград

В макета на цигарения град има сгради обозначени като болница, дискотеки и кафета. Включени са няколко рекламни табла, показващи последствията от тютюнопушенето.

Виктория Първанова, ученичка: „Най-големите сгради са тези, които всъщност най-много печелят от цигарите, като болницата.”

Във всяко училище ще се правят и демонстрации с пушещ робот, който показва рентгенова снимка на белия дроб. Така децата ще могат да видят реално какво се получава, когато пушат цигари. Всеки ученик ще може да провери и нивата на никотин в тялото си.

Бианка Равначка, експерт в РЗИ-Благоевград: "Това е смоклайзер или апарат, който ти изследва отровния газ в белия дроб и оксихемоглобина, който ти е в кръвта, т.е наблюдаваме каква отрова ни попада в кръвта и каква отрова в белия дроб."

В специална кутия ще се събират идеите и предложенията на учениците за алтернативи на тютюнопушенето.