НОВИНИ

Кампания срещу тютюнопушенето в училищата в Благоевград

Ученици от Благоевград и експерти от Регионалната здравна инспекция започнаха нестандартна кампания срещу тютюнопушенето. Идеята им е да покажат на младите хора не само вредите от пушенето, но и да ги провокират да помислят за алтернативи. От празни цигарени кутии ученици от детския парламент към Младежки дом създадоха макет на „цигарен град”. През следващия месец той ще бъде показан във всички училища в Благоевград.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:05, 31.05.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още

В макета на цигарения град има сгради обозначени като болница, дискотеки и кафета. Включени са няколко рекламни табла, показващи последствията от тютюнопушенето.

Виктория Първанова, ученичка: „Най-големите сгради са тези, които всъщност най-много печелят от цигарите, като болницата.”

Във всяко училище ще се правят и демонстрации с пушещ робот, който показва рентгенова снимка на белия дроб. Така децата ще могат да видят реално какво се получава, когато пушат цигари. Всеки ученик ще може да провери и нивата на никотин в тялото си.

Бианка Равначка, експерт в РЗИ-Благоевград: "Това е смоклайзер или апарат, който ти изследва отровния газ в белия дроб и оксихемоглобина, който ти е в кръвта, т.е наблюдаваме каква отрова ни попада в кръвта и каква отрова в белия дроб."

В специална кутия ще се събират идеите и предложенията на учениците за алтернативи на тютюнопушенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 60 % от хората в български компании са склонни на корупция
Около 60 % от хората в български компании са склонни на корупция
Бойко Борисов: Диверсификацията на източниците на природен газ е приоритет
Бойко Борисов: Диверсификацията на източниците на природен газ е приоритет