НОВИНИ

Кампания за събиране на опасни отпадъци

Над един тон опасни отпадъци събраха и тази година десетки доброволци във Велико Търново. Инициативата е част от мащабна кампания, която се провежда за трета поредна година и в старата столица. Целта е да се опази околната среда чрез правилно събиране и предаване на токсични и опасни за здравето битови отпадъци, които вече са излезли от употреба.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:34, 08.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Оказва се, че най-много опасни отпадъци се събират в домовете. След ремонт остават опасни за здравето препарати, материали, бои и лакове, вредни изпарения. Еколозите предупреждават, че безразборното им изхвърляне е опасно за околната среда.

Сийка Терзиева - организатор
Гражданите биха могли да предадат лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, бои, лакове, пяна, която е използвана за изолация на дограмите, използвани киселини, основи.
Мирослава Цонева - н-к отдел „Околна среда" - В. Търново
Тези отпадъци се събират кампанийно. за тях трябва специален режим за обезвреждането им, в съответствия с изискванията на Закона за управление на отпадъците.

В обособените мобилни пунктове се предават още негодни за употреба батерии, акумулатори и автомобилни гуми, както и старо електрическо оборудване, бяла и черна техника.

Красимира Димова - жител на В. Търново
Луминисцентните лампи съдържат живак, който е опасен за здравето на хората, така че по-добре наистина да се предадат на определени места.
Сийка Терзиева - организатор
След приключването на работата на пункта отпадъците се насочват към лицензирана площадка, а в последствие се насочват към съоръжение за изгаряне, което е разположено в Германия.

Следващите кампании за събиране на опасни отпадъци във Велико Търново ще се проведат през юни и октомври тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкопки на източната крепостна стена на Римската крепост Сексагинта Приста
Разкопки на източната крепостна стена на Римската крепост Сексагинта Приста
Кой е новият началник на отбраната?
Кой е новият началник на отбраната?