НОВИНИ

Кампания за закупуване на нова техника за Националната библиотека

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” започва кампания за набиране на средства за закупуване на техника, чрез която да бъдат съхранени ценни книги и документи. 50 хиляди лева са необходими за закупуването на специална камера, която да запази книжовната памет на България.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:13, 14.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Методът "Аноксия" е познат по света от 15 години. В България той започва да се прилага от няколко месеца. Той позволява да бъдат съхранени ценни книги и документи по специален екологичен метод.

Доц. д-р Красимира Александрова - директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
"Създава се анаеробна среда, остава само азот. В случая ние използвахме азот."

В тази среда се постига дехидратация на всички микроорганизми, които са по книгите. Те загиват, което означава, че книгите ни и документите, и ръкописите, които сме сложили в аноксичния балон, са напълно здрави."

Само в Националната библиотека в София се съхраняват около 9 милиона книги и документи. А библиотеките у нас са над 3500. В много от тях се пазят ценни книги, които обаче са на път да бъдат унищожени заради условията, в които са съхранявани. A книги, заразени с вредни за хартията организми, най-често постъпват в библиотеките от частни дарения.

Руслан Иванов - ръководител на Отдел в Българския исторически архив
"Те са съхранявани при различни условия. В мазета, по тавани и при определена влажност, замърсеност. Това вече води до тяхното заразяване с определи паразити. Поставяйки заразени документи в едно хранилище, ние заразяваме и здравите документи."

Именно заради това от Националната библиотека искат да закупят системата за дезинфекция, която ще позволи да бъде удължен животът на книгите. От скоро екипът на библиотеката и доброволци се грижат и за запазването на едни от най-ценните документи у нас чрез последните съвременни технологии. Те обработват в 3D изображения тефтерчетата на Левски, Раковски и Ботев, за да продължат те кстовете в тях да вдъхновяват поколения наред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриват нови 1500 работни места в Пловдив
Разкриват нови 1500 работни места в Пловдив
Изоставени къщи изгоряха в село Суходол, жена е леко обгазена и обгорена
Изоставени къщи изгоряха в село Суходол, жена е леко обгазена и обгорена