Канада се присъединява към проект на НАСА за космическа база около Луната

Канада предложи 1,4 милиарда долара, за да се присъедини към проект на НАСА за космическа станция, която ще бъде на орбита около Луната и ще служи като база на астронавтите за кацане на земния спътник, съобщава Би Би Си.

от БГНЕС
преди 12 месеци
Чете се за: 00:32 мин.
Животът
Канада се присъединява към проект на НАСА за космическа база около Луната

Космическата станция, наречена "Гейтуей", е ключов елемент от плана на американската космическа агенция да изпрати хора на Луната след 2020 година.

Като част от договора, който ще е с продължителност 24 години, Отава ще разработи и изгради роботизирана ръка от ново поколение за новия лунен преден пост.

„Канада отива на Луната“, заяви Трюдо на пресконференция в централата на Канадската космическа агенция край Монреал.

НАСА планира да изгради малка космическа станция на орбита около Луната до 2022 година. Астронавтите ще я използват като база за пътуванията си до повърхността на земния спътник. Тя ще действа и като лаборатория за научни изследвания.

Роботизираната ръка anada Arm 3, ще помага при поддръжката и ремонтите на "Гейтуей". Тя е ново поколение от серия роботизирани системи, които Канада разработи и изгради за Международната космическа станция.

Ключова за изграждането и използването на космическата станция е капсулата „Орион“, разработена от компанията „Локхийт Мартин“, която ще транспортира екипажите до комплекса и ще се скачва с него.

Топ 24
Най-четени