НОВИНИ

Канадски съд решава дали да екстрадира Мадам "Хуауей"

В Канада беше дадена зелена светлина на делото за екстрадиция на вицепрезидента на "Хуауей" в САЩ. Срещу Мън Ванчжоу - дъщеря на основателя на компанията, са повдигнати общо 23 обвинения. Решението дали да бъде предадена на американските власти, ще стане ясно в сряда. Пекин осъди делото за екстрадиция и го определи като "политически мотивирано".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:40, 02.03.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

4 месеца, след като беше арестувана, Мън Ванчжоу ще се изправи пред съда. Вашингтон настоява тя да бъде екстрадирана, за да отговаря пред американското правосъдие за измама, нарушаване на американските санкции срещу Иран и кражба на технологии. Дъщерята на основателя на "Хуауей" и оглавяваната от нея компания отричат обвиненията.

Китай изрази разочарование от решението да бъде даден ход на делото. Според Пекин, ако Ванчжоу бъде предадена на Вашингтон, това ще е в нарушение на двустранното споразумение между Канада и САЩ за екстрадиция. Говорителят на китайското външно министерство обвини Отава, че нарушава гражданските й права.

Лу Канг, говорител на китайското министерство на външните работи: Накрая справедливостта ще възтържествува. Сега целият свят с интерес ще проследи процеса и какви действия ще предприеме канадското правителство.

Арестът на Ванчжоу силно обтегна отношенията между Китай и Канада. В опит да притисне канадските власти да освободят бизнесдамата, Пекин арестува двама канадци и издаде на трети смъртна присъда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е готова на консултации със САЩ за Венецуела
Русия е готова на консултации със САЩ за Венецуела
16-ти протест на жълтите жилетки във Франция
16-ти протест на "жълтите жилетки" във Франция