​Канадски парашутист е загинал при военните учения на летище Чешнегирово

Канадски военнослужещ е загинал при нощни полети и скокове на парашутисти над летище Чешнегирово до град Пловдив. Това потвърдиха от Министерството на отбраната. Други трима американски военни също са ранени при скоковете научи БНТ, но засега за тях няма потвърждение от официалните източници.Учението „Swift Response" се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и се провежда на териториите на Република България, Хърватия и Румъния от 13-25 юни. Участниците от осем съюзнически държави са приблизително 5600, като от тях около 1495 са парашутисти.Вижте повече подробности във видеото

от Димитър Димитров
преди 8 месеци (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Трагичният въздушен инцидент се е разиграл на започналото с 24 часа закъснение военно учение. Около 1 часа след полунощ е бил извършен въздушен десант в близост до летището.

Един от военнослужещите, който скача от самолет, участваш в учението, не успява да отвори своя парашут и пада на земята без шанс да бъде спасен. По първоначална информация загиналият рейнджър е канадски парашутист.

При нощните скокове са пострадали и трима американски десантчици. Един от тях е пострадал тежко и е настанен в университетската болница в Пловдив с множество фрактури.

Причините и за двата инцидента се разследват. Работят екипи на Военна полиция и на Военна прокуратура.

БНТ научи, че по време на самота учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина. В някои от задачите тези парашути са били отваряни на не повече от 20 метра от земята.

Тече разследване, образувано е вече досъдебно производство.

Топ 24
Най-четени