НОВИНИ

Канадският премиер отдаде почит към жертвите от нацисткия лагер Аушвиц​

Канадският премиер Джъстин Трюдо отдаде почит днес към жертвите на бившия нацистки германски лагер Аушвиц-Биркенау.

bnt avatar logo
от БТА
19:14, 10.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
канадският премиер отдаде почит жертвите нацисткия лагер аушвиц​

Трюдо прекрачи портала, придобил тъжна слава, на лагера Аушвиц 1, над който може да се прочете "Arbeit macht frei" ("Трудът освобождава"). Канадският премиер посети музейната експозиция, след това поднесе цветя пред "стената на смъртта". Той запали и свещ на паметника на жертвите на лагера Аушвиц 2 Биркенау, уточни говорителят на музея Лукаш Липински.

"Толерантността никога не е достатъчна: човечеството трябва да се научи да обича нашите различия. Ние никога няма да забравим", написа Трюдо на английски във възпоменателната книга на музея и добави на френски "Ние ще помним". Канадският премиер бе придружаван от бившия затворник в лагера Нейт Лайпцигер. В петък и събота Трюдо участва в срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, чиято цел бе да укрепи източния фланг на алианса.

Между 1940-а и началото на 1945 година нацистка Германия е убила в Аушвиц-Биркенау близо 1,1 милиона души, от които един милион евреи от различни европейски страни. Лагерът, където са намерили смъртта си близо 80 000 поляци, които не са били евреи, 25 000 роми и 20 000 съветски войници, е освободен от Червената армия през януари 1945 година, припомня Франс прес.

Музеят, създаден от полското правителство през 1947 година, съхранява хиляди предмети, принадлежали на бившите затворници, сред които има 4000 куфара, десетки хиляди обувки, четки за зъби, кухненски прибори, но и коси на лагеристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадите на Евро 2016
Изненадите на Евро 2016
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Пирдоп - София
Мъж загина при тежка катастрофа на пътя Пирдоп - София