Защо управляващата партия на Ердоган загуби изборите в Истанбул?

Издигнатият от опозицията Екрем Имамоглу спечели убедително местните избори в Истанбул. За втори път в рамките на два месеца президентът Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието губят най-големия и важен град на Турция, след като през март анулираха резултатите. Празненствата по улиците на Истанбул продължиха да малките часове на нощта. Подробности - от специалния пратеник на БНТ в Истанбул Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков В. Богдански
преди 8 месеци
Чете се за: 01:53 мин.
По света

След 25 години управление на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, Истанбул е отново в ръцете на опозицията. Основният кандидат на Народно-републиканската партия - Екрем Имамоглу спечели местните избори с 54% подкрепа. Бинали Йълдъръм, кандидатът на управляващата партия, спечели 45%, като разликата между двамата е над 700 хил. гласа.

Избирателната активност беше 84%.

Изборната загуба за партията на президента Ердоган се счита за голям политически удар срещу него. След като станаха ясни изборните резултати, Ердоган и Йълдъръм поздравиха Екрем Имамоглу.

; ;

По улиците на Истанбул празнувах цяла нощ победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Празнуваха и кюрдите, които осигуриха победата му, така както през месец март.

Именно кюрдите не издигнаха свои кметове и гласуваха твърдо за опозицията.

Нашият лидер - Селляхетин Демирташ, ни призова да гласуваме за опозицията и се радвам, направих го от сърце. Сега е време за единство, а не за разделение.

Победата на опозицията празнуваха до последно републиканските крепости - кварталите "Бешикташ" и "Бейликдюзю".

Имаме една мечта: да направим Истанбул отново велик град. Сигурен съм, че - дори след месеци или година - резултатите ще засегнат пряко управляващата партия.
През последните 25 години беше едно и също и сега за пръв път има промяна. Наистина мисля, че тази победа е начало на нещо голямо в политическия живот на Турция.

Блокади от автомобили задръстиха центъра.

Това е демокрацията! Това е демокрацията!
;

На победния митинг пред десетки хиляди свои привърженици Екрем Имамоглу се обърна към президент Ердоган и обяви: отваря се нова страница за Истанбул.

Екрем Имамоглу, избран за кмет на Истанбул: Тази нова страница ще изпишем със справедливост, равенство и любов. Ще работя и с вас, г-н президент, готов съм да работя в единство с Вас.

Бинали Йълдъръм, който губи за втори път, поздрав Имамоглу.

Бинали Йъдъръм, кандидат за кмет на Истанбул, ПСР: Отсега нататък пожелавам на нашия приятел Имамоглу да служи добре на Истанбул. Ние ще направим всичко възможно да му помогнем.
;

След изборите хората в Истанбул очакват Имамоглу да реши конкретни проблеми: трафика, липсата на жилища, икономиката.

Хюлия Алтън: След тези резултати за цялата страна, за Турция, за Истанбул всичко ще бъде вече много по-добро и всичко ще бъде много по-хубаво. Който спечели Истанбул, печели Турция.

Според журналиста Аху Йозюрт, управляващата партия е загубила разочаровани свои привърженици, както и гласове от националистите - техни коалиционни партньори заради ухажването на кюрдите от страна на президента.

Аху Йозюрт, журналист от Истанбул: Партията на справедливостта и развитието не спечели вода на кюрдите, които ухажваше, загуби и националистите заради кюрдите.
;

Според експерти, загубата на изборите може да доведе до разцепление в управляащата партия на президента.

Изборната победа на опозицията според експерти се дължи на това, че успяха да спечелят отново кюрдския вот. Какво ще се случи от тук нататък с управляващата партия и дали ще се реализират прогнозите за вътрешно разцепление в нея, остава да разберем.

Топ 24
Най-четени