COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кандидатът на опозицията встъпва в длъжност като кмет на Истанбул

Кандидатът на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу ще стане следващият кмет на мегаполиса Истанбул, въпреки нежеланието на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той ще получи официален мандат за Истанбулската столична община 17 дни след горещо оспорваните избори, които все още подлежат на обжалване за нередности.

от БГНЕС
18:50, 17.04.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света
Кандидатът на опозицията встъпва в длъжност като кмет на Истанбул

Имамоглу беше поканен в провинциалната избирателна комисия в Чаглаян след като избирателната комисия отхвърли молбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за отлагане на процеса, докато Върховният избирателен съвет (ВИС) не приключи обжалването за нередности.

Според заключителното производство, Имамоглу печели изборите с 4 169 765 гласа срещу 4 156 036 гласа на кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, с разлика от само 13 729 гласа. Първоначалната разлика в гласовете, обявени от ВИС на 1 април, ден след изборите, е 28 000.

Очаква се церемонията по встъпването да се проведе в централата на столичната община в района Фатих в 18 ч местно време.

Въпреки че Имамоглу официално ще встъпи като столичен кмет на Истанбул, работата по жалбата на ПСР ще продължи, информира ВИС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Черна гора
Премиерът Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Черна гора
Отвъд границите: Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България
"Отвъд границите": Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България