COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Канцлерът на Австрия беше свален от власт

Австрийският канцлер и правителството му бяха отстранени от власт след вот на недоверие в парламента. Той е резултат от аферата със скандалното видео на бившия коалиционен партньор на Себастиан Курц, Партията на свободата.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:45, 27.05.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Себастиан Курц вече е историческа личност. Той управлява само 525 дни - най-краткият период в Австрия след Втората световна война. Курц беше свален с вот на недоверие, което също не се е случвало в историята на страната.

От друга страна опозицията поради своите политически сметки направи вече от Себастиан Курц политически мъченик.

Преди по-малко от час Курц се срещна със свои избиратели пред централата на своята партия, които го посрещнаха като рок звезда - с аплодисменти, с викове, с песни,със снимки, със селфита. И всичкото това заради един политик, който увери своите симпатизанти, че днес думата си е казал парламентът, но съвсем скоро предстои народът да каже своята на предстоящите предсрочни избори.

А иначе опозицията упрекваше Себастиан Курц в ламтеж за власт и разиграха една много интересна схема, по която социалдемократите първо заявиха, че снемат доверието си от канцлера и от неговото правителство. След това същото направи бившият му коалиционен партньор от Партията на свободата. Така на социалдемократите не се наложи да се извиняват, че правят общи неща с десните популисти.

Срещу вота гласува партията на Курц и либералите.

Все още не ясно кой ще бъде следващият австрийски канцлер. Говори се, че това ще бъде бившият австрийски еврокомисар за земеделието Франц Фишлер.

Топ 24
Най-четени
Радев и Анастасиадис обсъдиха новия европейски бюджет
Радев и Анастасиадис обсъдиха новия европейски бюджет
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман
Експертна комисия разследва самолетната катастрофа до Ихтиман