НОВИНИ

Арестувани митничари за подкуп на ГКПП "Капитан Андреево"

Задържани са 33-ма митнически служители на граничен пункт "Капитан Андреево". Операцията е на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП. Разследването е продължило около 6 месеца. Задържаните са искали подкупи от 5 до 250 евро, за да не извършват щателни митнически проверки.

bnt avatar logo
от Младен Желязков
18:00, 13.12.2015
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Над 140 служители са участвали в днешната операция на "Капитан Андреево". Извършени са около 100 претърсвания и изземвания. Разпитани са и множество свидетели.

Даниела Попова, административен ръководител на АСП: "В общи линии сме изяснили схемите при пропускане както на леки автомобили, на трасе леки автомобили, така на трасе товарни автомобили, така и на автобуси. Съответно служители при митница Свиленград са пропускали определени автомобили, автобуси и товарни автомобили срещу заплащане не са извършвали съответно митническа проверка."

В зависимост от превоза и транспортното средство са били взимани различни суми. Рушветът е бил от 5 до 250 евро.

Андрей Андреев, ръководител на Специализирана окръжна прокуратура: "Към момента от направените претърсвания, обиски от всички лица сме намерили пари в различен тип валута, значи долари, марки, извинете евро, турски лири, български левове, които общия еквивалент е около 100 000 лева."

Парите са намерени в къщите и колите на митничарите и у тях самите. Митничарите са задържани за 24 часа. След анализ на доказателствата ще стане ясно дали срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения. Заради акцията до късния следобед днес, пунктът бе затворен на влизане в България. Това предизвика километрични опашки от ТИР-ове и изнерви шофьорите.

Премиерът благодари на службите, които са работили по случая с корумпираните митничари на граничния пункт „Капитан Андреево" и каза, че се надява корумпираните митничари да си получат заслуженото. Според Борисов, с ефективна борба срещу корупцията приходите значително ще се увеличат и вече няма да са 2,6 милиарда лева, а 3 милиарда.

Бойко Борисов - министър-председател: "Аз съм информиран надлежно, информирали сме турската страна, че временно ще има по-трудно преминаване през ГКПП-то, докато ги изпоарестуваме, защото 80-100 обвинения има там, засечени, които се наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари ни трябват за пътища. Десетки митничари са ги снимали как взимат парата. В борбата с контрабандата и корупцията ние правим много видими неща 2,6 милиарда лева са отивали до преди тази година в организираната престъпност."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на първите резултати от втория тур на местните избори във Франция
В очакване на първите резултати от втория тур на местните избори във Франция
Откриха ремонтирани пътни отсечки между Разлог - Юндола - Банско и Гоце Делчев
Откриха ремонтирани пътни отсечки между Разлог - Юндола - Банско и Гоце Делчев