НОВИНИ

Каракачанов и Маринов инспектираха охраната на българо-гръцката граница

Заплахата от бежанска вълна към страната ни не е отминала - заявиха двама министри днес на българо-гръцката граница в района на Кулата. При инспекция как се охранява границата вътрешният и военният министър бяха категорични, че правителството не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални емигранти, било то от Западна Европа или от съседни страни.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
20:16, 09.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За охраната на границата с Гърция, по която не са изградени преградни съоръжения, са съсредоточени сили на Гранична полиция и на жандармерията. В екипите има и следови кучета, а армията има готовност да се включи при необходимост.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Има готовност от Благоевград знаете 300 човека са на разположение на смени по 100 човека могат да реагират. Тука точно в този район на Кулата е единствения по-лесен достъп и ако ще има от някъде опит за напън той ще бъде от тук. И за това още през 2016 г е изчистена полосата около границата, около реката за да е по-лесно да се действа.

Министерството на вътрешните работи получава постоянно информация от партньорски служби какво се случва в бежанските лагери в съседните страни,подчерта министър Младен Маринов.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Знаете тук имаме изграден съвместен контактен център с представители на гръцката държава и нас. Такъв има тристранен, който е на "Капитан Андреево" - Турция, Гърция, България. Така че това е един много хубав модел, който ни дава възможност за бърз обмен на информация и бърза реакция...
Красимир Каракачанав: В района на Одрин както знаете от миналата седмица има много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция, от Гърция Македония и на Запад. Но това, което е ясно и това е информация от партньорските служби, че те са обсъждали вариант алтернативен. Ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут да се ползва България.

По данни на Гранична полиция от началото на годината 30 души са задържани при опит да преминат нелегално българо-гръцката граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инспектори с първи оглед на терасата на Пламен Георгиев
Инспектори с първи оглед на терасата на Пламен Георгиев
Нов скандал: Лозан Панов напусна заседанието на ВСС
Нов скандал: Лозан Панов напусна заседанието на ВСС