НОВИНИ

Каракачанов: Преговорите със САЩ за изтребителите продължават

Преговорите със САЩ за изтребителите ще продължават, тъй като първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарен контрол.

bnt avatar logo
от „Фокус“
11:09, 07.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
каракачанов преговорите сащ изтребителите продължават

Каракачанов информира депутатите за проектите за модернизация на българската армия. Във връзка с придобиването на два кораба за Военноморските сили той посочи, че вече са отворени технически предложения и предстои да се извърши оценка. Ще бъде оценявана както цената, така и това доколкото те ще повишат конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия. На оценка подлежи и показателят за логистична поддръжка, като ще се търси възможно по-нисък разход. Каракачанов обясни, че се очаква скоро оценката да приключи и да започнат преговори за договор до края на годината

„Очаква се първият кораб да бъде доставен до края на 2020 г., а вторият – до края на 2024 г. Общата стойност е 820 млн. лв.“, уточни той.

Относно модернизацията на Сухопътните войски Каракачанов обясни, че до 7 юли е срокът, в който трябва да бъдат представени проектите за бронирана машина и те да бъдат изпратени на фирмите. Той уточни, че четири фирми са проявили интерес към изработката на бронирана машина.

;

По отношение на придобиването на нов тип боен самолет за ВВС министърът на отбраната поясни, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България.

„Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, обясни той и уточни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ. „Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Каракачанов. Той обясни, че разговорите ще продължат и има възможност сумата да бъде свалена още от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава напрежението сред коалицията на Обединените патриоти
Продължава напрежението сред коалицията на Обединените патриоти
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Липсват ли ви актьорите от „Игра на тронове“?
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Липсват ли ви актьорите от „Игра на тронове“?