НОВИНИ

Каракачанов: Темата за наборната военна служба е отворена

Темата с наборната военна служба не е затворена - това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос по темата на депутата от БСП Антон Кутев. Според Кутев Обединените патриоти са предали избирателите си като са допуснали компромис с предизборните си обещания, отказвайки се от връщане на наборната военна служба.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:37, 23.06.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

В отговор вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че продължава да смята, че по време на тройната коалиция в която участва БСП е направена голяма грешка с отпадането на наборната военна служба. Той призна, че Обединените патриоти са направили временно компромис, като са приели в управленската програма засега да е записано само въвеждането на военно обучение в училище и увеличаване на възможностите за доброволна военна служба.

Каракачанов припомни за компромисите, които БСП е правила заради коалиционните си партньори и допусна, че като във всяко семейство и Антон Кутев вероятно прави компромиси заради жена си.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Темата с наборната военна служба не е затворена. Не е затворена в нашето мнозинство в момента, защото тази тема се налага от само себе си, наблюдавайки събитията около България и най-вече наблюдавайки практиката на други европейски държави.

Каракачанов изброи страни като Швеция, Австрия, Норвегия, Гърция, в които съществува наборната служба. Военният министър посочи, че темата ще продължи да се обсъжда с коалиционните партньори от ГЕРБ.

Антон Кутев - БСП за България: Аз не случайно говоря за компромисите и ако обичате не намесвайте жена ми, най-малкото по простата причина, че аз съм разведен от 15 години, за да не правя компромиси. Което преведено към вашата коалиция може да си направите сами изводите какво бихте могли да направите, ако решите.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Не очаквайте ние да се разведем с колегите заради една тема, по която няма никакви проблеми. Защо се налага тази наборна военна служба - защото, ако утре се случи нещо и се наложи да мобилизираме хората във възраст способни да защитават отечеството, те ще бъдат пратени като едно пушечно месо, без елементарна подготовка.

Каракачанов е убеден, че ако не тази, то другата година ще се стигне до разработване на варианти за връщане на наборната военна служба.На излизане от пленарната зала министърът на отбраната потвърди - окончателно няма да купуваме изтребители Ф-16. По думите му най-вероятни за покупка са шведските изтребители "Грипен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Няма откраднати пари от разбития банкомат в Бургас
​Няма откраднати пари от разбития банкомат в Бургас
6 танцови отбора се срещат на финала на осмия сезон на Надиграй ме на Еньовден
6 танцови отбора се срещат на финала на осмия сезон на "Надиграй ме" на Еньовден