НОВИНИ

Караянчева с покана към императорското семейство на Япония за визита в България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше приета на аудиенция при японския император Акихито. След разговора тя съобщи, че е поканила представител на императорското семейство да посети страната ни. Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Токио. От Япония предават специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:02, 19.11.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В императорския дворец в сърцето на Токио днес се говореше за България. Акихито, 125-ият японски император, пази скъпи спомени от родината ни. А председателят на парламента изтъкна българското уважение и симпатия към народа на Япония и я определи като ключов фактор в световната политика.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Японският император храни много топли чувства към България, разказах му как се развиваме в момента, поканих член на императорското семейство по случай празниците, които догодина ще празнуваме - 110 години от установяване на контактите, 80 години от установяване на дипломатически отношения. Говорихме за японските инвестиции в България и той много се зарадва, че има толкова успешни инвестиции в нашата страна.

Цвета Караянчева е запознала император Акихито с добрата бизнес среда в България и очакванията да продължи инвестиционният интерес на Япония. И го е уверила, че отношенията между двете държави са приоритет за външната ни политика. Днешната среща напомни на японския император за далечната 1979 г. Тогава като престолонаследник, заедно със съпругата си, той посещава България.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание:Спомня си много добре колко много хора е имало на посрещането, колко музика, има снимка, на която той и Мичико играят хоро. И аз го попитах дали се е научил да играе българско хоро, научил се е.

Акихито нарушава традициите на една от най-старите монархии в света, като се жени за Мичико - момиче, което не е от висшата аристокрация. И в двореца постепенно се случват промени. А императорското семейство често е близо до хората. Сега Акихито вече е решил да се оттегли от престола през април. Опасява се, че няма да може да изпълнява задълженията си, заради напредналата възраст и здравословни проблеми.

Заради волята на Акихито, в Япония влезе в сила закон, който позволява на императора да се оттегли от властта. Това ще се случи за първи път от 200 години насам. Така от май догодина Япония ще има своя 126-ти император - престолонаследникът Нарухито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария спря парното в четири квартала в София
Авария спря парното в четири квартала в София
280 нови линейки ще бъдат доставени на спешните центрове у нас
280 нови линейки ще бъдат доставени на спешните центрове у нас