НОВИНИ

Вдишване на отровен газ е причина за смъртта на детето от Кардам

Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА в София.Вижте още в прякото включване на Ива Георгиева.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
12:06, 22.11.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Днес стана ясно, че причината за смъртта на 9-годишното момченце от Кардам е натравяне с този изключително тежък газ фосфин.

Начинът, по който това се е случило, не е чрез поглъщане на таблетките, които са открити в дома, а чрез вдишване на газа. Това се е случило, защото таблетките са попаднали във влажна среда. Според експертите по този начин газът много бързо се освобождава.

В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестрички на Стефан. Те за щастие вече са изписани и посещават детска градина и училище.

Йорданка Чанева - районен прокурор на Генерал Тошево: Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин, именно: гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, замаяност, а в крайна сметка и неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа.

Близките на момчето продължават да отричат, че това е причината за смъртта му и отново се обръщат към лекарите, които на два пъти са посетили малкото момченце. Не се знае дали ако не е бил поставен медикамент деган на момченцето, е било възможно да се предотврати смъртта и останалите симптоми при децата.

Следствието не се води срещу лице, а единствено за извършено действие. Предстои да се направят експертизи, за да се разбере дали усложненията на децата са били вследствие на този газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът и главният прокурор се срещнаха с кмета на Перник заради водния режим
Премиерът и главният прокурор се срещнаха с кмета на Перник заради водния режим
Херо Мустафа: Пращаме енергийни експерти от САЩ в България
Херо Мустафа: Пращаме енергийни експерти от САЩ в България