НОВИНИ

Карлес Пучдемон с призив за обединение

Часове, след като Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон, отстраненият премиер на Каталуния отправи призив за обединение и обща листа на про-сепаратистките партии на предсрочните парламентарни избори. Европейска заповед за арест е издадена и за още четирима каталунски политици. Какво ще се случи след изтичането на 24-часовия срок, в който Белгия трябва да излезе със становище по документа и какви са следващите процедури - отговорите от Теодора Гатева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 04.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

"Това е моментът, в който всички демократи ще се обединят" в името на "Каталуния, свободата на политическите затворници и републиката", написа в Туитър - Карлес Пучдемон. Постът е придружен от линк, в който се събират подписи за инициативата.

Пучдемон даде ексклузивно интервю за белгийска телевизия, в което каза, че е готов да участва в предизборната кампания, дори и от разстояние, както и че ще сътрудничи на белгийската правосъдна система. По думите му, задържането на бившните му колеги е абсолютно недопустимо.

Карлес Пучдемон, отстранен премиер на Каталуния: "Не е нормално граждански лидери, културни и образовани, да са в затвора. Не е нормално. Не е нормално да ни заплашват 30 години лишаване от свобода. 30 години защото сме спазили обещанията към избирателите си. Това е варварско!

Пучдемон и още 4-ма каталунски политици са обвинени в метеж и разхищение на държавни средства и неявяването им в съда в Испания доведе до издаването на заповед за ареста им. Ако Белгия приеме заповедта за изрядна, тя ще бъде предадена на съдия. Той трябва да разпита задържаните и да реши дали да има арести. След това Белгия ще разполага с до 60 дни да ги върне Испания. Брюксел може и да откаже подобна стъпка, АКО сметне, че екстрадицията може да наруши някое от човешките им права. В Барселона са потресени от заповедта за арест на Пучдемон.

Кристиано Гонсалес, жител на Барселона: "Случващото се просто няма смисъл, в тези времена, в Европа... имаме нужда от разговор и дискусия, за това живеем в демокрация."

Тепърва ще стана ясно колко каталунските партии ще участват в предсрочните парламентарните избори на 21 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка-политолог в Брюксел инициира подписка срещу насилието в Каталуния
Българка-политолог в Брюксел инициира подписка срещу насилието в Каталуния
Новият здравен министър ще бъде обявен на 10-и ноември
Новият здравен министър ще бъде обявен на 10-и ноември