НОВИНИ

Карлово е център на честванията на 182 години от рождението на Васил Левски

България чества 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция център на честванията е родният му град Карлово. В 21 часа започва и тържественият митинг-заря, който БНТ ще излъчи на живо.

bnt avatar logo
от Н. Райшинов, С. Христозова
20:40, 18.07.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Днешният ден е празник на свободния дух за всеки българин. Особено горди с датата 18 юли са хората от Карлово - преди 182 години тук се е родил Апостолът на свободата. От сутринта десетки карловци и гости на града се включват в редицата прояви по повод годишнината от рождението на Дякона.

;

Честванията в родния град на Левски започнаха с тържествена света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола.

В центъра на града тържествено бяха посрещнати 220 участници в 25-ия традиционен национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски".

Мирела Минчева - участник в похода от Плевен: Целта на Левски се е превърнала и в целта на похода и това е всички да се обединим.
д-р Галя Цветкова - ръководител на националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски": Поход на родолюбие, подход на емоции, поход на доказване на себе си, на много приятелства.

Най-малкият участник, извървял един от 8-те маршрута през Стара планина, е само на 3 години.

В рамките на честванията за първи път бяха показани неизвестни до сега документи, съхранявани в държавния архив на Турция. Техните копия, преведени на български вече се намират в НМ "Васил Левски". Сред тях са писма, протоколи и квитанции.

Виктор Комбов - уредник в Национален музей "Васил Левски": Османската полиция е разполагала с веществени доказателства, уличаващи Васил Левски в престъпление срещу империята - това са две писма, изпратени от Любен Каравелов до Апостола.

Днес посетителите в музея бяха посрещани от доброволци, които вече втора година помагат в ежедневната работа. Те изработиха специални картички с лика на Апостола.

Борислава Манолова - доброволец: Левски е един борбен човек, който според мен много обича роданата си и до край се е борил за нея.

За първа година фондация "Васил Левски" учреди награда, която беше връчена на доц. Огняна Маждракова-Чавдарова за безспорен принос в изследванията си за живота и дейността на Апостола.

;

Кулминацията на честванията е на площад "Васил Левски" в Карлово, където представителни роти на 61 механизирана бригада ще се съберат за вечерната тържествена митинг-заря. Държавният глава и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев, както и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев са официалните гости на кулминацията на честванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изваждат завета на Васил Априлов от трезора на БНБ
Изваждат завета на Васил Априлов от трезора на БНБ
Световната банка откри свой офис за споделени услуги в София
Световната банка откри свой офис за споделени услуги в София