НОВИНИ

Карлово отбелязва 144 години от гибелта на Левски

Карлово днес е център на честванията по повод 144 години от обесването на Васил Левски. 55 хиляди души са посетили Националния музей в родния град на Апостола на свободата през миналата година. Броят им с над 8 хиляд повече спрямо 2015-а година.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Николай Райшинов
12:00, 19.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според директорката на музея в Карлово не е направено достатъчно, за да могат и чужденците да познават живота и делото на Левски.

Дора Чаушева - директор на НМ "Васил Левски" - Карлово
"Ние в най-голяма степен сме виновни да не познават Апостола извън територията на България със своята политика, историци, държавници, така че Васил Левски да стои заедно и наравно с европейски личности като Гарибалди, като Кошут, като Мацини, което той абсолютно заслужава."

Книга за делото и живота на Дякон Игнатий, преведена на 8 езика, вече се разпространява в големите обществени европейски библиотеки. С популяризирането на живота и делото на Васил Левски активно през последните 3 години се занимава и един от потомците му - Стефан Караиванов. По негова инициатива вече 4 пъти е преиздавана книгата, която най-добре описва отношенията на Левски с най-довереният му човек – Васил Караиванов.

Стефан Караиванов - потомък на Левски, внук на Васил Караиванов
"Как се е основал в Карлово комитетът, как са правили други срещи, действия, деяния. Двамата са били буйни характери и първото нещо, което правят, е това да милеят за България, тази революционна дейност е била съвсем от младежките им години."

Никой обаче и до днес не знае къде са изчезнали оригиналните документи, послужили за написването на книгата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Рухнаха двата стълба на ГЕРБ - пътищата и еврофондовете
Корнелия Нинова: Рухнаха двата стълба на ГЕРБ - пътищата и еврофондовете
Модули при матурите през май
Модули при матурите през май