COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Карловското село Климент привлича туристи с нови атракции

Карловското село Климент започва да привлича туристите с нова атракция. По главната улица са поставени големи платна със снимки, изобразяващи типичните за селото празници и традиции. А по дворовете на къщите ще бъдат изобразени автентични занаяти.

от Станислава Христозова
08:56, 28.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Един от най-почитаните обичаи в селото е денят на кръстниците, които по Коледа носят краваи с червена ябълка на младите семейства и техните деца:

По-възрастните хора в селото, облечени в автентични 100-годишни носии ще демонстрират на гостите как се тъче черга на стан и как се приготвя домашен сапун с естествени багрила и аромати

Николина Николова: Всичко е от домашна вълна и с естествени материали,природни растителни багрила като луковина, брош има едно растение което боядисва вълната и яйцата в червено.
Пенка Чикова: Сигурно и заради това селото продължава с тези традиции защото не сме ги изоставили откакто свят светува и децата продължават да ходят с носийките, на групички както са били..особено аз както остарявам, ги чакам с радост да дойдат, че оживях още една година да ги посрещна.

Кметът на селото посочи, че традициите започват да се предават на децата още докато са малки:

Мано Манов - кмет на Климент: Опитваме се децата да ги обхванем още от детската градина, там си има хореограф който се занимава с тях, след като тръгнат на училище преминават в съставите на читалището.

В момента самодейците и жители на селото участват в заснемането на игрален филм, който пресъздава всички традиции и обичаи преди повече от 90 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европерспективата на Западните Балкани обсъдиха в Солун
Европерспективата на Западните Балкани обсъдиха в Солун
Отвъд границите: Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!
"Отвъд границите": Михаил Владов: Венецуела - моя стара, незабравена любов!