COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Каролев: Ще трябва да има уволнения, ако службите са закъснели за Венецуела

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) проверява българска банка заради парични преводи, получавани от Венецуела. Става дума за милиони евро с източник Държавната петролна корпорация на Венецуела. Как е действала схемата - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше икономистът Владимир Каролев.

от БНТ
07:26, 14.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Преди повече от седмица туит на венецуелски депутат се завъртя в мрежата, в него беше спомената и България. Де факто - това се оказа вярно. Във Венецуела в момента има двувластие - парламентът е под контрола на опозицията, а Мадуро контролира изпълнителната власт. Така че, най-вероятно този депутат е имал контакти с Държавната петролна асоциация и е разбрал, че се изнасят пари, обясни Каролев.

Всеки българин може да открие сметка, ако даде пълномощно на адвоката си, в което са описани съответните цели. Службите сами трябва да потърсят отговорите и ако са закъснели, ще трябва да има уволнения, допълни икономистът.

Владимир Каролев, икономист: У нас има доста силен контрол, ако някой иска да си върши работата. За всички суми над 10 000 сте длъжни да пишете декларация откъде е произходът на парите и едно от копията отива в ДАНС, където трябва да има служители, които следят. В самия факт, че са преведени парите, няма нищо незаконно. Може да бъде незаконно основанието за превод.

Нека не става паника по този въпрос, призова експертът. Според Каролев, парични преводи от Венецуела не е имало в България, използвани са и много други банки. Не мисля, че това е някакъв голям срам за страната, каза още икономистът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Общината или гражданите - кой да се грижи за пространството около блока?
Общината или гражданите - кой да се грижи за пространството около блока?
На 14 февруари в Любовище - селото на любовта и виното
На 14 февруари в Любовище - селото на любовта и виното