НОВИНИ

"Спасителят на света" на Леонардо да Винчи постави рекорд за най-скъпа картина

Картината "Спасителят на света" на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за рекордната сума от 450 милиона долара на аукцион в Ню Йорк. Това я прави най-скъпата картина в света.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:13, 16.11.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

До момента рекордът държеше творбата на Пабло Пикасо "Алжирски жени", за която през 2015 г. бяха платени 179 млн. долара.

Платното "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи дълго време се смяташе за изгубено.

Картината на да Винчи е с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година.

Според някои специалисти е възможно картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 г. следите ѝ се губят, докато не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция. Картината e препродавана няколко пъти, но едва през 2005 автентичността ѝ е потвърдена.

Така се стига до търга в Ню Йорк, на който първоначално картината е била оценена на 100 милиона долара. Досегашният собственик на "Спасителят на света" бе руски милиардер, който я купи през 2013 г. за 127,5 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Падналата в асансьорна шахта жена остава с опасност за живота
​Падналата в асансьорна шахта жена остава с опасност за живота
В Испания разбиха международен канал за кражби на коли с българско участие
В Испания разбиха международен канал за кражби на коли с българско участие