НОВИНИ

Касираха балотажа на президентските избори в Австрия

Австрийският Конституционен съд касира втория тур на президентските избори, който се проведе на 22 май. Тогава кандидатът на Зелените победи с минимална преднина съперника си от крайно дясната Австрийска партия на свободата, която оспори резултатите. Решението на съда предизвика адмирации от политическите сили в страната.

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:17, 01.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Председателят на австрийския Конституционен съд разясни причините за решението в пряко предаване по телевизията.

Герхарт Холцингер, председател на Конституционния съд на Австрия: Конституционният съд реши, че внесената от Хайнц-Кристиан Щрахе жалба е основателна, съгласно чл. 121 от Конституцията. Резултатите от балотажа, проведен на 22 май, се отменят.

Водачът на Австрийската партия на свободата се обърна към Съда с аргументи за нередности при гласуването. Кандидатът на крайната десница Норберт Хофер изгуби втория тур с близо 31 хиляди гласа, т.е. под един процентен пункт. Тази минимална разлика донесе победа на бившия водач на Зелените Александер ван дер Белен. Решаващо значение за резултата имаха подадените по пощата гласове.

От Партията на свободата посочиха, че в повечето избирателни райони е имало нередности при това гласуване. Хиляди бюлетини са отворени преди разрешеното по закон време и са броени от неупълномощени за това хора. Допуснато е гласуване на на малолетни лица и чужденци. Австрийският канцлер посочи, че решението на съда е неоспоримо.

Кристиан Керн, канцлер на Австрия: Това решение не бива да предизвиква емоции и подозрения. То показва, че нашата демокрация е здрава и действа идеално.

Много политици приветстваха работата на Конституционния съд. Случаят е безпрецедентен в почти едновековната му история. Датата на новия балотаж ще бъде обявена допълнително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Асад: Сирия тясно координира военните операции срещу терористите с Русия и Иран
​Асад: Сирия тясно координира военните операции срещу терористите с Русия и Иран
Митов и Лавров обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни
Митов и Лавров обсъдиха енергийното сътрудничество между двете страни