Работни групи вече търсят законова регламентация за движението на електрическите тротинетки у нас. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след като по-рано от КАТ предупредиха, че започват да глобяват собствениците на тротинетки, които се движат по републиканката пътна мрежа. По думите на началника на Пътната полиция комисар Любомир Костадинов тротинетките нямат право да се движат републиканските пътища и големите булеварди в градовете.

Докато няма приета регулация за тротинетките -те трябва да спазва сега действащия закон за движение по пътищата. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Трябва да се регулират законово за да не спираме ние развитието и бъдещето.

Шефът на КАТ предупреди, че ще бъдат глобявани тези, които карат електрически тротинетки по булеварди.

Любомир Костадинов , директор "Пътна полиция" София: Нямат право по закон да се движат по пътища отоврени от републиканската пътна мрежа, имаме доста инциденти с тях.

Хората с опит, които от години се придвижват със скутери или тротинетки добре знаят къде може и къде не може. Един от тях е Александър Андреев.

Александър Андреев, собственик на електрическа тротинетка: Основно по велоалеите, там където ги има, а там където както е сега по тротоара, гледам да не съм на нея, за да не преча на пешеходците.

Проблемът възниква, когато улицата няма велоалея. Тротоарът е само за пешеходци и затова тротинетките би трябвало да бъдат причислени към велосипедите и да се движат най-отдясно на пътното платно.

Елица Панайотова, координатор "Зелена София" Опитваме се да избегнем хаоса , който е настъпил в други градове при тяхното навлизане с каквото бихме могли да направим докато има регламент.

Други неща което сме апелирали е хората да се запознават с правилата за движение по пътищата като цяло.

Тоест, не карайте по булевардите забранени за велосипеди, слизайте от тротинетката или я бутайте със скорост до 7,5 км /ч на пешеходна зона. Препоръчително е да имате каска.

© БГНЕС