НОВИНИ

Каталуния отлага решението за независимостта за утре

Неясно остава бъдещето на Каталуния. Заседанието на регионалния парламент, на което се очакваше да бъде обявена независимост, е отложено за утре. И докато политиците решават съдбата на областта, в Барселона отново имаше масова демонстрация. Над 350 хиляди души протестираха срещу отделянето на Каталуния.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:59, 09.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Да или Не на независимостта? Дали Каталуния ще се отцепи - решението сега е в ръцете на каталунските власти. Днешният ден е определян като ключов в разрешаването на кризата, в който каталунците отново трябва да претеглят плюсовете и минусите от отделянето.

Против отцепването на областта се обявиха и хиляди хора, които излязоха по улиците на Барселона. Те развяваха испански и каталунски знамена и скандираха "Каталуния е Испания".

Демонстрант: За мен Каталуния принадлежи на Испания. Ние живеехме заедно без проблеми.

Протестиращ: Ситуацията трябва да се подобри. Това е нещо, за което хората тук настояват отдавна. Но не трябва да се прави незаконно. За това съм тук.

Това беше най-голямата демонстрация срещу отделянето на областта след референдума, който се проведе миналата седмица. Тогава 90 процента от гласувалите се обявиха за независимост на Каталуния. Но своя глас дадоха по-малко от половината избиратели.

Утре каталунският парламент ще се събере. Но според някои твърдения, - речта на лидера на Каталуния ще бъде символична. И той по-скоро ще предложи диалог с централната власт. Испанският премиер Рахой, обаче, категорично отказва да седне на масата на преговорите с каталунците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е с опасност за живота след инцидент по време на лов
Мъж е с опасност за живота след инцидент по време на лов
Пожарът в Бургас от снощи изпепели необитаеми постройки
Пожарът в Бургас от снощи изпепели необитаеми постройки