Каталуния след изборите - сега на къде?

Сепаратистите на Каталуния си запазват контрола в регионалния парламент. След вчерашните избори трите сепаратистки партии печелят абсолютното мнозинство. Първа политическа сила в регионалния парламент, обаче, ще бъде партия "Граждани", която се бори за запазване на целостта на Испания. Това показват частичните резултати.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
преди 2 години
Чете се за: 00:26 мин.
По света
Карлес Пучдемон, отстранен лидер на каталунското правителство: Рахой и неговите съюзници загубиха и получиха шамар в лицето от каталунците. Те загубиха плебесцита, чрез който искаха да узаконят своя преврат. Но каталунците не допуснаха това да се случи.
Инес Аримадас, лидер на партия "Гражданите": Днешната победа не е само победа на "Гражданите". Това е победа на Каталуния, на обединена Испания.


;
- Ситуацията е същата.
- Не мисля, че кризата ще бъде преодоляна. Тя ще продължи. Сега трябва да се сформира правителство. Според мен ще има нови избори.
- Те показаха, че всичко продължава, както преди. Малко съм притеснен от това. Изглежда няма решение.
- Не мисля, че ситуацията ще се промени много. Привържениците на независимостта имат мнозинство над 80 процента. Преди три години никой нямаше да повярва, че това може да се случи.
Топ 24
Най-четени