COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Каталунският премиер вече може да се избира в негово отсъствие

Каталунският парламент прие закон, който предвижда да не е задължително даден кандидат за премиер да присъства на заседанието на парламента, за да бъде избран. Това е опит да се даде възможност намиращият се в изгнание Карлес Пучдемон да бъде избран за премиер на областта, предаде ДПА.

от БТА
22:38, 04.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Каталунският премиер вече може да се избира в негово отсъствие

Трите сепаратистки политически сили в каталунския парламент - "Заедно за Каталуния", Републиканската левица и "Кандидатура за народно единство" - гласуваха за закона, опозицията бе против против.

След регионалните избори в Каталуния през декември 2017 г. бяха направени четири неуспешни опита за съставяне на правителство. Проблемът беше, че издиганите кандидати или се намираха в самоналожено изгнание, или бяха под стража.

Сред тях е и Пучдемон, който е в арест в Германия и очаква решение по искане на испанските власти да бъде екстрадиран.
През октомври Пучдемон беше начело на регионалното правителство на Каталуния, когато се обяви за референдум за независимост от Испания. Испанският Върховен съд постанови, че референдумът е незаконен, но Пучдемон въпреки това пристъпи към произвеждането му.

Впоследствие той беше отстранен от длъжност, избяга в Белгия, а по-късно беше задържан в Германия.

През декември той се надяваше отново да бъдат избран за регионален премиер на Каталуния след победата на сепаратистите на предсрочните регионални избори.
През януари обаче испанският конституционен съд постанови, че за да заеме поста, кандидатът за регионален премиер трябва да присъства в парламента, когато се гласува кандидатурата му.

След днешното гласуване Мадрид предупреди сепаратистите, че всякакви бъдещи опити да бъдат избирани кандидати неприсъствено, също ще бъдат оспорени в съда.
Ако до 22 май не бъде съставено каталунско правителство, областта ще бъде принудена да организира нови избори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още трима от блокираните в хотел на Тенерифе са заразени с коронавирус
Още трима от блокираните в хотел на Тенерифе са заразени с коронавирус
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска