НОВИНИ

Катар получи 13 условия за отмяна на санкциите

4 арабски държави изпратиха на Катар списък с 13 условия за отмяна на наложените санкции и за край на дипломатическата изолация на емирството, продължаваща вече повече от 2 седмици.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:11, 23.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Исканията включват закриване на телевизия "Ал Джазира", прекратяване на отношенията с Иран и закриване на турската военна база. Доха трябва да приеме условията до 10 дни. В основата на кризата между страните от Персийския залив и Катар са обвинения във финансиране на тероризъм.

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн искат още прекъсване на връзките с "Мюсюлмански братя" - организация, забранена в редица арабски държави, прекъсване на финансирането на всички групировки, определяни като терористични от Съединените щати, предоставяне на подробна информация за опозиционни фигури, финансирани от Катар в Саудитска Арабия и други държави.

Като условие е посочено още Катар да се придържа политически и икономически към страните от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

От страна на Катар все още няма официален коментар, но по-рано от Доха са заявявали, че няма да водят преговори, докато санкциите не бъдат вдигнати.

Според анализатори изпълнението на 13-те условия би било абсолютно унижение за Доха.

Джордж Алам - политически анализатор: Условията са невъзможни, защото представляват намеса в катарската външна политика, а за Катар тя е въпрос на суверинитет и не подлежи на предоговаряне. Второто важно нещо е, че някои от тези условия са свързани с вътрешната политика на Катар, особено закриването на канала "Ал Джазира".

Турция реагира незабавно и обяви, че няма да променя сделката за военната си база в Катар. Това е намеса в двустранните ни отношения, заявиха от Анкара. Вчера в Доха пристигнаха 5 бронирани автомобила и 23-ма турски военнослужещи, които се присъединиха към 90-те военни вече базирани в Катар. Турция и Иран оказват подкрепа на емирството - вноса на Турция се увеличи тройно след блокадата, а Иран е изпратил вече над хиляда тона плодове и зеленчуци и отвори въздушното си пространство за самолети от и за Катар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кал и прах вместо улица в Пловдив
Кал и прах вместо улица в Пловдив
Георги Свиленски: Катаджиите няма да се крият в храстите
Георги Свиленски: Катаджиите няма да се крият в храстите