Категорична победа за опозиционната "Нова демокрация" на втория тур на местните избори в Гърция. Партията печели вота в в 12 от 13 области на страната. В големите общини с население над 50 000 жители "Нова демокрация" ще има 35 кмета, Движението за промяна - 9, а управляващата СИРИЗА - едва 5.

"Съкрушителен провал" за премиера Алексис Ципрас, пишат гръцките медии. Още след вота за Европарламент, на който СИРИЗА също претърпя поражение, Ципрас обяви предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 7-ми юли.

Лидерът на опозицията - Кириакос Мицотакис обеща намаляване на данъците и мащабни инвестиции, които да ускорят икономическото възстановяване на Гърция.

За кмет на Атина е избран Костас Бакоянис, син на бившия градоначалник и първата жена кмет на гръцката столица Дора Бакояни. Той е и племенник лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис и внук на бившия премиер от десницата Константинос Мицотакис.

Ципрас свиква предсрочни избори

Ципрас свиква предсрочни избори

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори, съобщава Ройтерс. Формацията, която управлява от...