В Русе новият кмет беше обявен в малките часове на нощта. Пенчо Милков ще е първият кмет на БСП от 8 години. На какво се дължи това и завръща ли се левицата в местната власт - вижте повече в прякото включване на Александър Марков.

Русе

Според експерти, победата на Пенчо Милков се дължи на ред причини: силен протестен вот, вътрешни проблеми в местните структури от август насам и движение на гласове от определени формации, чиито кандидати за кмет отпаднаха на първия тур.

Пенчо Милков беше избран при 30% избирателна активност, с 10% по-ниска от тази на първи тур. Той увеличи два пъти резултата си в сравнение отпреди седмица.

Диана Иванова от ГЕРБ успя да натрупа 11% над резултата отпреди 7 дни, но - въпреки подкрепата на местната коалиция от десни парти, тя загуби.

В 2:10 ч тази сутрин с решение на ОИК Милков беше обявен за кмет. Той ще работи с 10-партиен Общински съвет, в който ГЕРБ има 15 съветници, БСП 14, останалите 8 партии разпределят останалите съветници до бройката 51, колкото са в Русе.

Оттук нататък тепърва предстоят анализите за този резултат в редиците на ГЕРБ, чийто кмет управлява тук 8 години.

Пенчо Милков: Качеството на въздуха в Русе е непосредственият приоритет

Пенчо Милков: Качеството на въздуха в Русе е непосредственият приоритет

Пенчо Милков от БСП е новият кмет на Русе. Пред репортера ни Александър Марков тази сутрин Милков коментира, че проблемите на града са ясни за неговит...

Русе се превърна в гордостта на социалистите по време на местните избори. Според избрания за кмет Пенчо Милков, този път русенци са дали своя вот не за партия, а за личност. Той заяви, че ще даде всичко от себе си , за да види Русе с по-чист въздух , по-зелен и икономически по-стабилен. Категоричен е, че ще разчита на опита и компетентността на хората в общинската администрация и даде заявка, че нито един служител няма да бъде гонен заради политическите му възгледи.

Пенчо Милков - избран за кмет на Община Русе: Проблемите на Русе са ясни на русенци. На първо място това е въздухът, според мен, който и да беше избран за кмет, това трябваше да е абсолютният му приоритет. И след това завършване на започнатите големи ремонти, има улици в центъра, които трябва да се завършат, големи проекти по кейовата стена, трябва да навляза в нещата, за да могат да бъдат успешно завършени, и понеже Русе е северен град, да обезпечим състоянието при зимна обстановка.

Диана Иванова, чиято кандидатура се оказа неуспешна за ГЕРБ, в обръщение до медиите благодари на своите избиратели, че са повярвали в нея като личност и професионалист.

Тя казва още: Наред с това обаче е редно да отчета и апатията на голяма част от съгражданите ни, изразена чрез ниската избирателна активност. Желанието ми бе да консолидирам дясното пространство в Русе, но резултатите ясно показват, че обединението на дясното е в друга посока.

Рекорд по жалби в изборния ден в Русе

Рекорд по жалби в изборния ден в Русе

28,5% е избирателната активност в Русе към 17:30 ч. Това е около 10% по-малко от активността на първи тур миналата седмица.Вижте повече подробности в...

След избора на Пенчо Милков от БСП за кмет, русенци се надяват да има приемственост между старата и новата местна власт.

- Искам да няма деление такова много на партии и да си правим спънки.
- Промените са започнали и е хубаво да се продължава по тях и да се обърне повече внимание на кварталите.
- На първо място въздухът да се контролира и да се вземат мерки.

На балотажа е имало и русенци, които са гласували в графата "Не подкрепям никого". От общинската избирателна комисия съобщиха, че това са близо 3 % от действителните гласове.

Пенчо Милков​: Гражданите не гласуваха за партия, а за личност

Пенчо Милков​: Гражданите не гласуваха за партия, а за личност

Кандидатът на БСП Пенчо Милков води с 59,7% от гласовете в Русе.