НОВИНИ

Католическата църква в Германия се извини за сексуалното насилие над деца

Католическата църква в Германия се извини на хилядите жертви, които са били сексуално малтретирани като деца от духовници през последните почти 70 години. Днес беше оповестено обширно проучване по темата. От името на църквата извинение поднесе кардинал Райнхард Маркс, архиепископ на Мюнхен.

bnt avatar logo
от Мартин Велев
22:34, 25.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Висшите духовници в Германия представиха проучването си за злоупотреби в католическата църква. Изследвано е сексуалното насилие върху деца между 1946 г. и 2014 г.

По-рано този месец германското списание "Дер Шпигел" публикува копие от проучването на три германски университета, което разкрива, че хиляда и 700 духовници са сексуално злоупотребили с над три хиляди и 700 малолетни, най-вече момчета.

Райнхард Маркс, председател на Католическата църква в Германия: Трябва да бъде ясно - сексуалното насилие е престъпление. Който е виновен, трябва да бъде наказан. Злоупотребите в църквата твърде дълго бяха отричани и потулвани. Срамувам се от нашия провал и болката, която е причинена. Поднасям извинения за случилото се.

Кардиналът споделя, че църквата е изградила структури от власт, които улесняват насилието и злоупотребите. Резултатите на проучването били веднага споделени на папата и ще бъдат сериозно разисквани при предстоящия църковен съвет във Ватикана.

Жертвите претендират за независимо проучване, което да назовава имена, факти и конкретни местоположения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Майкъл Корс придобива Версаче за 1,2 млрд. долара
Официално: "Майкъл Корс" придобива "Версаче" за 1,2 млрд. долара
Референдум: Ще скочат ли стоките, услугите и сметките след повишението на газа
"Референдум": Ще скочат ли стоките, услугите и сметките след повишението на газа